Megjelent a Szombat nyári száma!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

Saul fia, Cannes-i magyar siker: interjú Nemes Jeles Lászlóval és Röhrig Gézával. Mezei Márk: Sayed Kashua – kötelező olvasmány. Török zsidók: szeretve, gyűlölve. Mazsihisz – mi kellene a rendszerváltáshoz? Gasztro és humor: Üzlet-e a kóserbiznisz? Dibbuk: Hacsek és Sajó a Kádárban, Kalmár Tibor Salamon Béláról. Rubin Eszter: Bagel.

Szombat_2015_nyar_borito_vegleges

„Kelet-Európában szégyen zsidónak lenni” – Nemes Jeles Lászlóval beszélget Szántó T. Gábor
Több mint tíz évet éltél Párizsban. Ez hatott arra, hogy nyúltál a témához?
Bizonyára. Ott azért nem szégyen – úgy mondanám, veszély, de nem szégyen –, mondjuk, zsidónak lenni. Kelet-Európában szégyen zsidónak lenni. Azt vettem észre, hogy itt az emberek, a családom, a közeg, a zsidók, akiket én ismerek, igazából folytatják a holokausztot. Nagyon sok stratégiájuk van rá, de folytatják. A bujkálást, a meg nem nevezést, mindenáron elfelejteni zsidóságukat.

„Enni adni” – Röhrig Gézával beszélget Szentgyörgyi Rita
– Nem érzed valahol sorsszerűnek, hogy épp téged talált meg a történet?
– Dehogynem. A film azonban ettől még nem járt vastagabb jégen. Mi egy zsigerekig ható filmet szerettünk volna csinálni. Könyörtelen, ám egyszersmind tapintatos filmet. Sőt, ha belegondol az ember, bár megengedem, ezt a film megtekintése után egyáltalán nem érezzük, Saullal maga a remény jelenik meg a műben.

Polgár György: Csendes jelenlét
A több mint ötszáz éves múltra visszatekintő törökországi zsidó közösségnek egyaránt osztályrésze a harmonikus együttélés és a durva antiszemitizmus.

Mezei Márk: Sayed Kashua
(Kötelező olvasmány)
Viszonylagos ismeretlensége (és persze tájékozatlanságunk) ellenére, kimondottan fontos lenne, hogy olvassuk ezt a különleges, soktényezős identitású arab szerzőt – már csak a saját diaszpóra létünk mélyebb és árnyaltabb megértése végett is.

Sayed Kashua: Igazolványkép
Azokon az álmatlan éjszakákon mindent megtudtam Jonatánról, amit csak tudni lehetett. Elolvastam minden iratát, minden jegyzetét, minden darab fecnijét, amit csak a fiókokban találtam.

Mazsihisz: egy új korszak lehetősége
Az új Mazsihisz vezetés erős felhatalmazást kapott: Heisler Andrást kétharmados többséggel választotta meg a képviselő-testület. Újraválasztása, reméljük, cezúrát jelent és immár nincs visszaút a korábbi, sok tisztázatlan ügyet maga után hagyó zoltaista vezetéshez, sem személyekben, sem szellemiségben.

Krausz Viktória: Üzlet-e a kóserbiznisz?

Többen is úgy vélik: a Mazsihisz „csipkedhetné” magát, hogy felvegye a versenyt az EMIH-hel a kóserbiznisz területén. A Köves Slomó vezette lubavicsi mozgalom kétségkívül megkavarta az állóvizet: kóser élelmiszer boltot, kávézót, éttermeket üzemeltet és kóser húst vágnak, szállítanak. Ugyanakkor egyesek szerint a neológia kóser ága nem bír olyan jelentős vevőkörrel, hogy el tudjon tartani egy élelmiszerboltot, ezért nem is kapkod a Mazsihisz a lehetőség után. A piac harmadik szereplője az ortodoxia (Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség) szintén üzemeltet boltot és végez kóser vágást, ráadásul az összes hazai szereplő közül csak az általuk kiadott kósersági pecsétet fogadják el külföldön.

Dibbuk: A Kádár asztalánál
Hacsek és Sajó

Rubin Eszter: Bagel
(Részlet a készülő regényből)
Mondja meg nekem valaki, miért pont a boldog csirkét kell megenni?
Szegény igazán élhetett volna még, ha már olyan kiteljesedett kapirgálós jódolga volt. Mégis imádják elvágni a boldog csirke nyakát – inkább azt, mint a gyári csirkéét, nem igaz?

Kalmár Tibor: A Salamon
A Magyar Humor Napja Karinthy Frigyes születésnapja: június 25. Emléket állítunk a klasszikus pesti humornak, amelynek a legjelesebb írói: Heltai Jenő, Molnár Ferenc, Királyhegyi Pál, Kishont Ferenc, Örkény István és Hollywood filmvígjátékainak magyar megteremtői: Lengyel Menyhért, László Miklós, Görög László, Lőrincz Miklós, Vadnay László. Műveik feledhetetlen tolmácsolói között olyan zsenik voltak, mint Kabos Gyula, Salamon Béla, Latabár Kálmán, Kellér Dezső, Alfonzó és Hofi Géza. A humor napja egyben tisztelgés a túlélés humora művelői előtt. Salamon Béla épp 50 éve halt meg.

Szarka Zsuzsanna: Miért jó ez nekünk?
„Kohn és Grün a kávéházban üldögél. Kohn újságot olvas. Az egyik hír fölkelti érdeklődését: – Mit szólsz hozzá: a pesti állatkertben vizilóbébi született! Grün kétkedően csóválja a fejét: – Na és jó az nekünk?”
Két új zsidó viccantológia látott nemrég napvilágot. Miért jó ez nekünk?
Hernádi Miklós A zsidó vicc világképe és Hacsak úgy nem… Zsidó alapviccek Dés Mihály válogatásában című könyvéről

Szarka Zsuzsanna: Szent hajlék, szkíta hajnal és a vérzsidó…
A Dumaszínház és a Gólem Színház közös produkciója a Zs-kategória / Önfeledt zsidózás revüvel egy zenés-táncos kabaré, bőségesen áradó zsidózással, cigányozással, buzizással, szőke-nőzéssel.

*

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2015. június / XXVII. évfolyam 6. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2015-06, Borító, gasztronómia

[popup][/popup]