„Ne a rabbik döntsék el, ki a zsidó!” – véli a zsidók többsége világszerte

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Csupán a zsidók 23%-a gondolja úgy, hogy a rabbi döntse el ki a zsidó, és ki nem az – a Jeruzsálemben székelő Jewish People Policy Institute felmérése szerint.

jeruzsalem-ima

Jeruzsálem, 2016 ősze: ortodox zsidó férfiak a Szlichot imákat recitálják a Siratófalnál

A legtöbb zsidó nem hiszi, hogy a rabbik tekintélye elegendő ahhoz, hogy megmondják, ki a felekezet tagja, és még az ortodoxoknak is alig több mint a fele gondolja így.

A frissen közzétett felmérés szerint a világ zsidóságának 37%-a úgy tartja, hogy végső soron a helyi közösségek bírálják el, ki a zsidó. További 30% szerint minden személy maga döntse el ezt, és csupán 23% véli úgy, hogy a kérdésben a rabbik állásfoglalása legyen a döntő. Mindössze 6% gondolja azt, hogy a kényes kérdésben Izrael Állam mondja ki a végső szót.

A Jewish People Policy Institute, egy Jeruzsálem központú kutatóintézet által közzétett jelentés 715 zsidó által adott válaszokon alapul. A felmérést ez év márciusában és áprilisában végezték Izraelben, az USÁ-ban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Svájcban. Többségük amerikai volt.

Az ortodox zsidók 54%-a foglalt állást amellett, hogy a rabbik határozzák meg, ki a zsidó. A konzervatív zsidók 24%-a, a reformzsidók 10%-a vélekedett ugyanígy.

Izraelben házasságkötés esetén az ortodox rabbinátus dönt abban a kérdésben, hogy az illető zsidó-e.

Amikor arra kérdeztek rá, hogy Izrael figyelembe vegye-e nem-izraeli zsidók véleményét arról, hogy ki tekinthető zsidónak Izraelben, a válaszadók csupán 6%-a mondta, hogy Izrael Államnak ezt nem kell figyelembe venni.

A felmérésben részt vevők 57%-a állította, hogy „kell egy általánosan elfogadott meghatározás arról, hogy ki tekinthető zsidónak”.

Abban a kérdésben, hogy egy reform vagy konzervatív rabbi által szentesített betérés legitimnek tekinthető-e, az izraeli válaszadók jóval szigorúbbak voltak, mint a más országbeliek. A felmérésben részt vevőknek csupán ebben a csoportjában foglaltak állást sokan (44%) a nem-ortodox betérés ellen.

Amikor azt kérdezték, hogy  „teljes mértékben egyet ért-e” azzal az állítással, hogy Izrael definíciója arról, hogy ki a zsidó „sérti” a diaszpóra zsidóságát, a konzervatív zsidók 20%-a, a reformzsidóknak pedig 30%-a adott pozitív választ.

A Haaretz cikke nyomán Bassa László.

 

[popup][/popup]