Még egyszer a Zsidó Kulturális Fesztivál kontra Petrás Mária ügyről

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Kiemelt, Politika

Válasz a Magyar Nemzetnek

„liberális értelmiségiek is szót emeltek az ellen, hogy Petrás Mária népdalénekes fellépését visszamondta a Zsidó Kulturális Fesztivál, mert az énekes tizenkét évvel ezelőtt fellépett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által szervezett Magyar Szigeten, egy Wass Albert- maratonműsoron, illetve a Hazatérés Templomában. Ezek miatt vádolták szélsőjobboldalisággal. A Szombat zsidó kulturális és politikai folyóirat online kiadása „hasadt identitással” vádolta meg Schiffert Andrást, sőt pártját is, amiért az LMP társelnöke Petrás Mária védelmére kelt” – fogalmaz a Petrás-ügy: szekértábor-logika című Magyar Nemzet cikk a lap augusztus 29. szombati számának 5. oldalán.

Két cikkünkben (itt és itt) foglalkoztunk az üggyel, mely önmagán túli jelentőségre tett szert.

A két cikket a Magyar Nemzet egymásra tolja. Véleményükkel, mellyel a Schiffer Andrást érintő kritikát illetik, nem foglalkoznánk, szívük joga másként értékelni az LMP-s politikus Petrással kapcsolatos megszólalását.

Eltereli azonban a cikk az Magyar Nemzet olvasók figyelmét a tényről, hogy világossá tettük: Petrás Mária korántsem csupán tizenkét évvel ezelőtt vett részt olyan rendezvényeken, melyen szerepelni magára adó keresztény és humanista művésznek – álláspontunk szerint – nem ildomos.

Petrás Mária

Petrás Mária

Petrás Mária az elmúlt években, 2010-2015 között is rendszeres fellépője volt szélsőjobboldali (vagy, ahogy előszeretettel becézik: nemzeti radikális) szellemiséget hordozó rendezvényeknek. Lehet, hogy tőle távol állnak ezen eszmék, de Wass Albert felolvasó-maratonon éppúgy előadott, mint az ifj. Hegedűs Lóránt vezette Hazatérés Templomában szervezett rendezvényen. Olyan személyek társaságában vett részt ezeken a programokon, akik rendszeresen antiszemita, gyakran uszító jellegű megszólalásokkal kedveskednek hallgatóságuknak.

Ha Petrás Máriától – mint interjúiban az elmúlt napokban jelezte – távol is áll e szellemiség, velük együtt fellépve, művészetével, jelenlétével, sajnos, hitelesíti azokat, akik civilizált körökben vállalhatatlan eszméket képviselnek.

Ennek ellenére jeleztük korábbi cikkünkben: „lehetséges, hogy túlzó volt Petrás Mária távolmaradását kérni a Zsidó Kulturális Fesztiváltól”.

Lehetséges, hogy a kirekesztőkkel szemben a befogadás hangsúlyozása hasznosabb erkölcsi lecke, bár számos kísérlet történt ilyesmire eddig is, különösebb társadalmi hatás nélkül. Lehetséges, hogy a magyar népzene és a kisebbségi kultúrák megjelenése egy zsidó fesztiválon szép gesztus, ami a szélesebb társadalomban is kedvező hatást kelt. Lehetséges, bár volt már ilyesmire példa, s annak korántsem volt olyan pozitív hatása, mint amilyen negatív reakciókat kap most a Petrás távolmaradását eredményező döntés.

Szándékunk az volt, hogy világossá tegyük, nem lehet erkölcsi dilemmák nélkül mindent mindennel összeegyeztetni: például a szélsőjobboldali rendezvényeken való részvételt a zsidó rendezvényeken való szerepléssel.

Nem kétség nélküli a Petrás Máriával kapcsolatos fesztiváli döntés sem. Lehet, hogy a Petrás Mária távolmaradását követelőknek politikai szándékai voltak, amint a Petrás Mária és a Muzsikás koncert elmaradásán felháborodóknak is vannak politikai szándékai.

A távolmaradásra kérő döntést meghozók igazi dilemmával szembesültek.

Mi egy művész erkölcsi felelősségét szerettük volna jelezni a fenti dilemmák megfogalmazásával, illetve a rá reagáló politikusi illetve média-megszólalások intellektuális hátterét kívántuk megvilágítani.

Ha a Magyar Nemzet cikkírói nem érzékelik a művész felelősségét azzal kapcsolatban, hol, milyen szellemi közegben lép fel, kiket-miket hitelesít személyével; ha nem érzékelik az általunk szóvá tett erkölcsi dilemmát, illetve a bírált politikai, valamint sajtó-magatartást, nem segíthetünk.

 

[popup][/popup]