Petrás Mária, Magyar Sziget, pro és kontra

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Kiemelt, Politika

A Magyar Nemzet által közölt információ, mely szerint Petrás Mária nem lépett fel a Magyar Sziget rendezvényein, végül nem bizonyult helytállónak: egy alapos facebook felhasználó utána járt és megtalálta a Magyar Sziget 2003. augusztus 13-i programját, ahol a fellépők között Petrás Mária neve is olvasható, méghozzá egy Wass Albert-est egyik fellépőjeként (is).

Petrás Mária

Petrás Mária

2003.08.13
A Magyar Sziget mai és holnapi programja: 

Augusztus 13, szerda 
Nagyszínpad 
8-9 óra Reggeli 
10:00 Ungváry Zsolt: Ma politika, holnap történelem / Mit jelent az egyén felelőssége a történelemben ? / 
11:00 Maurer Oszkár / a HVIM tiszteletbeli elnöke /: Szerémség ? szórvány magyarok 
13:00 Ebéd 
15:00 Kiss Dénes költő, nyelvész: Ősnyelv, nyelvős 
16:30 Borbély Imre (az MVSZ Kárpát-medencei régiójának társelnöke, Temesvár) előadása: XXI. századi magyar nemzetstratégia; kettős ill. külhoni állampolgárság
18:30 Wass Albert-est (Simó József, Petrás Mária) Előtte: Vesztergám Miklós tárogatóművész játszik 
19:30 Vacsora 
21:00 VÖRÖS BÁL című színdarab levetítése (a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház előadása – amelyet gyakorlatilag betiltottak Délvidéken – a Tanácsköztársaság előzményeit és időszakát dolgozza fel, egészen Trianonig) Előtte és utána: beszélgetés Németh Ákos szerzővel, Andrási Attila rendezővel és Péter Ferenc főszereplővel 
23:00 NÉPZENEI EST és TÁNCHÁZ 
Kecskés 
Ökrös 
Csángó táncház Petrás Máriával és a Szeret együttessel 

A program az Index egyik fórum oldalán maradt fenn a neten.

Petrás Mária később is fellépett erősen szélsőjobboldali beütésű rendezvényeken (például itt), vagy például a Jobbik honlapján is méltatott rendezvényen Kenderesen, ahol a korábban egy fényképen náci egyenruhában pózoló tanár, Kosaras Péter Ákos a “Horthy Miklós Társaság nevében mondott beszédet”, a művésznő férje, Döbrentei Kornél “a Történelmi Vitézi Rend nevében méltatta Horthy Miklós kormányzót”, idén februárban a program tanúsága szerint férjével együtt szerepelt a Wass Albert felolvasó-maratonon, s így tett 2015 májusában, a Hegedűs Lóránt-féle Hazatérés templomában is.

A fentiek fényében elhamarkodottnak tűnik például a Heti Válasz Mazsihisznek címzett nyers felszólítása: kövesse meg a szervezet Petrás Máriát és a Muzsikás együttest (utóbbit senki nem illette bírálattal). A cikkíró ebben ténynek nevezi, hogy Petrás Mária nem lépett fel a Magyar Szigeten és nem szavalt Wass Albert verset.

Most, az egykori programot tallózva, kiderült, hogy igen.

*

Készséggel elhisszük, amit Petrás Mária állított nyilatkozataiban, miszerint nem táplál előítéleteket senki iránt, s ő maga nem kirekesztő. Örülünk neki. Petrás számtalan színvonalas kulturális rendezvényen is fellépett határon innen és túl. Valódi művész.

Lehetséges, hogy túlzó volt Petrás Mária távolmaradását kérni a Zsidó Kulturális Fesztiváltól, csak azért, mert valóban fellépett olyan rendezvényeken, emblematikus helyszíneken, ahol antiszemita, rasszista eszméket is terjesztenek, illetve azért, mert Wass Albert verseket is szavalt. Hívtak már meg politikust is a Mazsihiszbe a közelmúltban, aki korábban Wass Albert szobrot avatott, igaz, a Mazsihisznek nincs nagy mozgástere, ha a kormány képviselőivel tárgyalni kíván.

Petrás fellépése azonban az említett rendezvényeken és helyszíneken, tegyük hozzá, semmiképpen nem vall jó közéleti, erkölcsi ízlésre egy magát humanistának és kereszténynek valló művésztől – és erre egy zsidó rendezvény leendő közönsége lehet az átlagosnál érzékenyebb.

A búzát az ocsútól el kell választani – s egy nagy nyilvánosság előtt fellépő művésznek, ahogy a közéletet irányító politikusoknak is, különösen megfontoltnak kell lenniük, kivel mutatkoznak együtt, mert példájuk minta és mérték híveik számára, és tetteik nem törlődnek a közösségi emlékezetből.

A médiának pedig illő a felajzott politikai légkörben tényszerűen, hitelesen, mértékletességre törekedve tájékoztatni és véleményt formálni, és mértékletességre inteni a társadalmat.

Mindezeknek most még híján vagyunk.

 

Címkék:Hegedűs Lóránt, Magyar Sziget, Petrás Mária

[popup][/popup]