Kamu facebook-profilokkal támadják a Mazsihiszt?

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

Az utóbbi időben a zsidó közéleti viták során is megjelentek kamuprofillal hozzászóló vitatkozók, akik egy-egy álláspontot sulykolnak.

Kamu facebook profil (Képünk illusztráció)

A Facebook és a Twitter mint politikai kampányeszköz, akár a külföldről történő politikai befolyásgyakorlás potenciális hordozója, felmerült a Brexit előtti kampány kapcsán, és legutóbbi sajtóhíradások szerint az izraeli választások kapcsán is bevethették a Likudot és Netanjahut támogató erők.

De hogy a hazai zsidó közélet is elszenvedné a papagájkommandó módjára jelentkező, politikai célból, a vetélytársak meggyengítésére, választás-befolyásolásra hasonló tartalmakat ismételgető kamu-kommentelő propagandisták jelentkezését, eddig nem volt egyértelmű.

Minapi cikkünk alatti facebook-hozzászólások esetén (a poszt dátuma: 2019. április 1. 16.47) azonban tapasztalhattuk a jelenséget magunk is, és egy elemzés is hozzájárul a gyanúhoz, hogy valaki, vagy valakik hamiskártyákkal játszanak.

Nem a cikkünket követő kommentfolyam az egyetlen, ahol gyanús facebook-profilokkal rendelkező hozzászólók tűntek fel a zsidó közéletben, és egyoldalúan az EMIH javára, és a Mazsihisz ellenében fejtik ki propagandisztikus véleményüket.

Az elmúlt hetekben az 1%-os kampány, a Budapesti Zsidó Hitközség- és a Mazsihisz-választások adtak témát a kamuprofilok alatt kommentelőknek.

Mindez nem döntő jelentőségű ügy, mert amíg néhány személy kézműves munkája a hamis facebook-profilok használata és a hangulatkeltés, igazán mély változást nem eredményezhet a közéletben. Inkább arról szól, amiről a minap már írtunk: nincs komoly létszámú tagsága/támogatottsága a nagy zsidó szervezeteknek.

Hatalmat gyakorló, szűk apparátusok tartják fent a bővülő intézményrendszert, és szerény szurkológárdájuk áll ki legfeljebb mellettük – alkalmasint a fent említett, hamis facebook-profilok alatt. Tagságukról a két nagy hitközség általában nehezen ellenőrizhető, de a szociológai felmérés tükrében eltúlzottnak tűnő adatokat állít (legutóbb Köves Slomó EMIH vezető rabbi bírta 3-4000 főre becsülni szervezete „affiliált tagjainak” létszámát, mely adatról úgy vélekedett, hogy megegyezik a Mazsihisz tagságával), ellenben előszeretettel bővíti intézményrendszerét, melyhez magas állami támogatásokat vesz igénybe. A versenyelőny fenntartásáért, vagy újabb pozíciók megszerzése érdekében is klaviatúrát ragadhat néhány propagandistájuk.

A közelgő Mazsihisz elnökválasztás is okot adhat a kamukampányra: a kormány orra alá sok borsot tört Heisler András elnök megbuktatása is lehet olyan cél, amiért érdemes bevetni a papagájkommandót. Lehet természetesen saját szervezetén belül is érdekelt ellenlábasa, de a fenti elemzésben megjelölt facebook-profilok alatt közzétett posztok és kommentek éppenséggel a rivális EMIH érdekében szólaltak meg.

Ha olvasóink bizonytalanok facebook-vitapartnereik valós létezésében, érdemes megnézni adatlapjaikat, regisztrációjuk idejét, posztjaik rendszerességét, tematikáját, ebből nagy valószínűséggel következtethetnek arra, valódi személyről, vagy kizárólag politikai szándékkal létrehozott profilról van-e szó. Úgy tűnik mindenesetre, a kamu facebook-profil jelenséggel – ahogy a választási és egyéb politikai kampányok befolyásolása során tapasztalhatjuk szerte a világban – a honi zsidó közéletben is számolni kell, és célszerű jelezni a viták során, ha ilyen jelenséggel találkozunk.

[popup][/popup]