A Benni Gancról terjesztett álhírek 1.1 millió emberhez jutottak el

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A New York Times és az izraeli Jedioth Ahronot napilap egy új jelentésre hivatkozva hamis közösségi média fiókokkal működtetett rejtett és komplex hálózatról számolt be hétfőn, melynek célja Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Likud pártja támogatása a soron következő választásokon.

Benny Gantz és Benjamin Netanjahu

A Big Bots Project megállapításai szerint a hálózat több mint 130 000 héber nyelvű bejegyzést posztolt Facebookon és Twitteren, 2,5 millió elérést generálva Izraelben. A bejegyzések célja Netanjahu dicsérete mellett hamis információk terjesztése riválisairól, elsősorban fő kihívójáról, a Kék-Fehér pártot vezető Beni Gánc ex-vezérkari főnökről.

A kutatók 154 álnevekkel regisztrált fiókot és további 400 valószínűleg hamis fiókot azonosítottak. A fiókok összehangolt működésről árulkodnak, egymás bejegyzéseit osztogatják, és online tevékenységük közel ötszeresére nőtt, mióta tavaly decemberben a kormány előrehozott választásokat hirdetett.

Az egyik fiók, “Moshe” névvel és Theo Theodoridis görög modelt ábrázoló profil képpel 2018 első három hónapjában csupán 18 alkalommal posztolt, de az idei év első három hónapjában ez a szám 2865-re ugrott.

A fiókok felelősek a Gáncra fókuszáló kritikus – és bizonyos esetekben rágalmazó – bejegyzések és pletykák széles körű terjesztéséért. Mindemellet különösen nagy figyelmet szenteltek Netanjahu kisebbik fia, Jáir és más vezető likudos személyek bejegyzéseinek megosztására.

Azonban a két újság által említett Likud botoknak vélt fiókok némelyikéről kiderült, hogy valós személyeké.

A riportban kamu felhasználónak jelölt egyik fiók tulajdonosa, Ziv Knobler a 103FM-nek azt mondta, Twitter oldalát még 2010-ben regisztálta. Knobler tagadta, hogy szerepet játszana a Likud szervezett kampányában vagy hogy pénzt kapott volna a párttól, ellenben jogi lépéseket fontolgat a riportot megjelentető újság ellen.

A “CaptainGeorge8” néven futó Twitter oldal felhasználója, a 63 éves Jorám szintén megerősítette a rádióállomásnak, hogy nem robot, és tagadta, hogy pénzt kapott volna vagy tagja lenne a hálózatnak.

Netanjahu elutasította a vádakat, mondván, szinte a Likud az egyetlen párt, mely nem folytat fake news kampányt. A miniszterelnök szerint ellenlábasai és a Sorossal együttműködő média rágalom hadjáratot folytat ellene.

Fia, Jáir és a Likud szintén tagadták, hogy bármi közük lenne az álfiókok irányítóihoz.

A Kék-Fehér párt délután sajtótájékoztatót tartott, ahol foglalkoztak az állítólagos Likudhoz kapcsolódó média manipulációval is. Beni Gánc szerint Netanjahu információs terrorizmus kampányt folytat az izraeli állampolgárok ellen, és a jelentés csupán a jéghegy csúcsa.

„Az elmúlt hónapokban az izraelieket a digitális platformokon üzenetekkel és álhírekkel árasztották el.”

„Ez egy nagy infrastruktúra, mely mögött nagy pénzek vannak… egy infrastruktúra, amit Netanjahu a választások ellopására használ.”

A miniszterelnöknek “nem maradt más csak a hazugságokkal való mérgezés. Netanjahu kártyavára összeomlóban,” mondta Gánc. “Biztos vagyok benne, hogy még több hazugságot fognak terjeszteni. Netanjahu kedvére mocskolhat, nem számít, én fogok győzni.”

A miniszterelnöknek “elege lett a szabad választásokból. Ezért a csalás mellett döntött,” mondta a pártlista másodikja, Jár Lapid. “Bibi próbálja palira venni az embereket. Ne higyjétek el egy szavát se annak, amit Netanjahu a választsok előtti utolsó héten mond.”

A kék-fehérek feljelentést tettek a rendőrségen, és vizsgálatot sürgettek a Likud párt ellen a választási törvények megsértésének gyanúja miatt. A Merec és a Munkapárt korábban szintén vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

Múlt héten – zsinórban 9 hete – újabb rekordot döntött az álhírek száma elsősorban Gánc kárára. A politikai pártok által küldött sms üzenetek meghatározó eszközét képezték a félretájékoztatásnak.

A Gáncról terjesztett álhírek 1,1 millió emberhez jutottak el.

Teljes cikk

[popup][/popup]