Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben – a teljes tanulmány az interneten

Írta: Kovács András-Barna Ildikó - Rovat: Politika

Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben címmel jelent meg a Szombat kiadásában a nagyszabású szociológiai kutatás, amihez közel kétezer embert kérdeztek meg a felmérés résztvevői. A teljes tanulmány elérhető a Szombat honlapján.

A magyarországi zsidók létszáma, identitása, anyagi helyzete, szociális rászorultsága, világnézete és politikai attitűdje, vallásgyakorlata, antiszemitizmus-tapasztalata, a zsidó közösséghez és Izraelhez való viszonya egyaránt tárgyát képezte a kutatásnak.

A kutatási konzorcium tagjai az American Jewish Joint Distribution Committee, a Budapesti Izraelita Hitközség, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Mozaik Zsidó Közösségi Hub, a Ronald S. Lauder Foundation, a Szochnut, a Szombat Alapítvány és a Tett és Védelem Alapítvány voltak.

A kutatás vezetője Kovács András, a Közép-Európai Egyetem (CEU) Széchenyi-díjas professzora volt. A Kovács András és Barna Ildikó szerkesztésében megjelent kötet anyaga az alábbi linkre kattintva a Szombat Online olvasói számára is hozzáférhető:

Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben – egy szociológiai kutatás eredményei

[popup][/popup]