Az EMIH embere támadja Heislert, a Mazsihisz Rabbitestülete megvédi

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megyeri András Jonatán, az EMIH érdekeltségű Brit Média résztulajdonosa és korábbi igazgatója, akit egy régebbi ügye miatt 2015 decemberében 5 évre eltiltott a bíróság attól, hogy cégekben többségi tulajdonos, vagy vezető legyen, az EMIH egyik aktív közéleti szereplője.

Megyeri András Jonatán és Radnóti Zoltán

Nemrég blogot indított, amelyben rendszeresen kritizálja a választási folyamatot bonyolító Mazsihiszt. Legutóbbi bejegyzésére, mely a BZSH-Mazsihisz tisztújításáról szólt, és amelyet a Mandiner is megszemlézett, Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke is reagált.

Megyeri András Jonatán éles kritikákat fogalmazott meg:

“Elindult a választási hajrá a sípuccában, holnap ugyanis nagy nap van a BZsH háza táján, elnökválasztás lesz. Normális esetben nem kellene foglalkozni az ilyesmivel, hiszen ez a sípucca belügye, úgy is mondhatnám kakaskodás a szemétdombon. Idén azonban még a korábbi évek sokszor gusztustalan a jó ízlést erősen próbára tevő könyöklését és hatalmi harcait is megszégyenítő mocskolódás kezdődött. Az ok az, hogy bár a BZsH a Mazsihisz legnagyobb tag-hitközsége, önmagagában jelenleg quasi súlytalan szervezet, amelynek vezetőjén azonban nagyon sok múlhat a Mazsihisz jövőjét illetően. Néhány évvel ezelőtt a szervezet, főként az akkor új, mára azonban már megszilárdult Heisleri vezetés irányvonala miatt megpróbált kitörni a Mazsihisz kötelékéből és önálló egyházként nyilvántartásba kerülni, ami nyilvánvalóan szétzúzná a Mazsihisz már most is kétes ernyőszervezet jellegét. Két éve az ortodoxia (MAOIH) lépett ki, jegyzem meg nem túl elegánsan, a Mazsihiszből, az EMIH ugyebár sosem volt tagja, így a Mazsihisz mára már csak a neológ hitközségeket tömöríti, ha a BZsH is elhagyná a szervezet fojtogató ölelését, az országos szervezet végképp teljesen elveszítené legitimációját. Márpedig sokan vannak akik még egyet is értenének a „változó világra nyitott zsidóság” semmimondó szlogenjével (jómagam nem ismerek olyan magyarországi zsidó szervezetet az orthodoxoktól a chábádig akik ne volnának nyitottak a változó világra, akármit is jelentsen az) ám nem veszi be a gyomruk a politikai manipulációkat, a helyezkedéseket, a kettős beszédet, a pusztán szavazat szerzés miatt alakított és oda a vezetés által preferált vezetőket beültető új vidéki hitközségeket, a közgyűlésbe beültetett szintén a szavazatok megszerzése végett intézett „fast track” betérítéseket, a koncepciótlan irányítást és még sorolhatnám.”

Megyeri elismétli hitközsége, az EMIH vezetőjétől, Köves Slomótól a napokban már hallott pletykát a Mazsihisz választásról és a Mazsihisz elnökének politikai aspirációiról, amit egyébként a Mazsihisz közleményben korábban már cáfolt.

“egy esetlegesen Heisler számára negatív eredményt hozó májusi Mazsihisz elnök választás esetén Heisler a 7. kerület ellenzéki jelöltjeként indulhatna.”

Radnóti Zoltán Van-e jámbor zsidó rágalmazás? című írásában utasította vissza a Mazsihiszt ért vádakat:

„Megyeri András Jonatánnak a Mandiner által is átvett blogbejegyzése kizárólag rosszindulatú, minden alapot nélkülöző sejtetések, rágalmazások gyűjteménye, amelyeket olyan bizonyítékokkal támaszt alá, mint hogy »nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél«, vagyis minden rágalmazó önigazoló jelmondatával.

Azért nehéz reagálni, mert Megyeri meg sem kíséreli alátámasztani általa sem tagadottan teljes mértékben légből kapott állításait. A Heisler Andrással kapcsolatos bájos fikciót, hogy VII. kerületi önkormányzati politikus kíván lenni ellenzéki színekben, a hitközség már egyszer világosan cáfolta, ő pedig mindenféle bizonyíték nélkül megismételte, »érvként« azt hozva fel, hogy »naná, hogy tagadnak«, nagyvonalúan eltekintve attól, hogy a Heisler András hitelét rontó, általa tett tényállításokat mégiscsak neki kéne bizonyítania.

Természetesen nem igaz az sem, hogy a neológ betérések ne volnának hosszú, alapos, komoly procedúrák, vagy hogy bárkit azért térítene be a hitközség, a rabbik, a vallási bíróság, hogy »beültesse a közgyűlésbe«. A közgyűlés tagjait ugyanis a körzetekben választják a hívek, a vezetőség vagy a rabbikar senkit sem tud, még ha akarna, akkor se, »beültetni«.

A zsidó hagyomány nagyon szigorúan ítéli meg a megalapozatlan állítások terjesztésének bűnét, furcsa, hogy olyanok oktatnak másokat jámborságból, akik ezt a súlyos vétket hivatásszerűen követik el már szinte naponta.

Méltatlan mindez, elsősorban Megyeri Andráshoz nem méltó és az EMIH-hez, Köves Slomó szervezetéhez sem, amelynek kötelékébe Megyeri is tartozik. Jó lenne, ha kicsit többre becsülnének, nem minket, mi igazán nem várjuk ezt tőlük, de legalább saját magukat.

Radnóti Zoltán főrabbi
A Mazsihisz Rabbitestületének elnöke”

 

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]