A Magyar Iszlám Közösség alelnöke elhatárolja magát az orlandói merénylettől

Írta: Szombat - Rovat: Hazai dolgaink, Kiemelt

Az ötven áldozatot követelő – a melegbárt korábban is látogató iszlám fundamentalista által elkövetett – orlandói merénylet kapcsán tettük közzé tegnap a Memri TV egy korábbi felvételét, melyen Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke úgy fogalmaz: “a homoszexuálisok a lehető legmocskosabb teremtmények Allah teremtményei közül.”

Mint cikkünkben írtuk: nem állítjuk, hogy minden iszlám vallási vezető olyan nézeteket vall, mint a videó szónoka, de olyan közegben, ahol ilyen nézeteket gyakran, netán tömegesen terjesztenek vallási vezetők, nyilván könnyebben terjed az erőszak, mint az olyan társadalomban, melyben az uralkodó felfogás a tisztelet, vagy legalábbis megértés a sokféleséggel, a különféle kisebbségekkel kapcsolatban.

Kovács Miklós Ahmed

Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke

Cikkünkhöz hozzászólva posztolta Tóth István, a Magyar Iszlám Közösség másik alelnöke (akivel nemrég készítettünk interjút) a Kovács Miklós Ahmed facebook oldalán megjelent tegnapi poszt linkjét:

Az orlandói merényletről

Bár az iszlám vallás a keresztény valláshoz hasonlóan nem tartja elfogadhatónak a homoszexuális viselkedést, szintén nem tartja elfogadhatónak, és súlyos bűnnek tartja a gyilkosságot, ártatlan emberek megölését. A vélt vagy valós bűnt elkövető embert egy másik ember nem kérheti számon, nem büntetheti meg, nem gyakorolhat önbíráskodást semmi esetben sem, mert ebben az esetben maga az önbíráskodó is bűnössé válik.
Ramadán hónapja van, ebben a hónapban a muszlimnak a lelke ápolásával kell foglalkoznia, a belső békét, megnyugvást kell keresse, az ebben a hónapban elkövetett bűn még súlyosabb elbírálás alá esik a Teremtőnél.
Az orlandói merénylet, az összes többi merénylethez hasonlóan az iszlámmal összeegyeztethetetlen barbár vérengzés, az elkövető pedig az iszlám ellen cselekedett.
Mohammed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: “A muszlim az, akinek a kezétől és a nyelvétől biztonságba vannak az emberek.

Örülünk, hogy az alelnök korábbi, durván homofób prédikációja után elutasítja a meleg szórakozóhelyen elkövetett gyilkosságot, ártatlan emberek megölését, és azt az iszlámmal összeegyeztethetetlennek tartja, bár posztjából hiányoljuk az iszlám és a keresztény vallás mellől a zsidó vallás említését, mely tradicionális felfogása szerint szintén elutasítja a homoszexualitást. (Sajnos, a vallási fundamentalizmus zsidó közegben is erőszakhoz vezethet, mint az a tavalyi jeruzsálemi melegfelvonuláson megesett. A modernebb felfogású zsidó és keresztény gondolkodók és csoportok ugyanakkor – igen helyesen – tudomásul veszik a homoszexualitás jelenségét, és az egyénre bízzák, hogyan egyezteti össze szexuális irányultságát és vallási felfogását, igyekezve megkönnyíteni a lelkiismereti konfliktust.)

Jeleznünk kell ugyanakkor, hogy a fundamentalista gondolatok és szavak vezetnek a fundamentalista tettekig, adott esetben emberéletek kioltásáig. Az iszlám és a modern világ találkozásából eredő válságjelenségek – mint látjuk – az egész világon tömegeket érintő, gyilkos erőszakot eredményeznek.

A téves eszmék leküzdéséhez, úgy tűnik, sok vér és fájdalom vezet. Itt az idő, hogy az iszlám vezetők hatékonyan vizsgálják felül tanaik, szavaik és a terror összefüggését világszerte.

[popup][/popup]