Izraeliek mától szabadon utazhatnak Szaúd-Arábiába

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeliek vasárnaptól szabadon utazhatnak Szaúd-Arábiába – jelentette vasárnap a Háárec című izraeli újság online változata.

Szaúd Arábia fővárosa: Rijad

Arje Deri belügyminiszter – Izrael történetében először -, hivatalosan engedélyezte az ország polgárainak Szaúd-Arábia meglátogatását. A rendelet szerint ezentúl repülési engedélyt is adnak vallási szertartásokra vagy üzleti megbeszélésekre.

Az izraeliek eddig elvileg csak hivatalos jóváhagyással utazhattak Szaúd-Arábiába. A lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint “hetek óta érlelődött az ügy”.

Korábban is viszonylag sokan utaztak a Perzsa-öböl menti országba, egyrészt a mekkai zarándoklatra tartó muzulmán izraeliek, akik a zarándoklatuk idejére különleges engedélyt kaptak Szaúd-Arábia meglátogatására, másrészt üzletemberek, akik ottani hivatalos személytől származó meghívólevelek birtokában legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthattak.

Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata, de a színfalak mögött diplomáciai és hírszerzési együttműködés folyik a két ország között a média értesülései szerint – elsősorban a közös ellenségükkel, Iránnal szemben. (MTI)

*

Időközben a fenti hírt az izraeli sajtó több orgánuma is korrigálta: csak izraeli üzletemberek és muzulmán zaárndokok kaphatnak Szaúd-Arábiai utazásra engedélyt.

[popup][/popup]