Gulyás Gergely az örökjáradék kapcsán a Mazsihisz ellen indított ortodox-EMIH jogi eljárásról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergelyt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) ellen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) által a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatánál az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos örökjáradék tárgyában kezdeményezett eljárásról is kérdezték.

Gulyás Gergely

Mint ismeretes, Köves Slomó (illetve az általa vezetett EMIH), valamint a frissen választott elnök Deutsch Róbert által vezetett ortodoxia (MAOIH) együtt fordultak beadvánnyal a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a Mazsihisznek járó állami juttatások újraelosztását.

A beadványra a jeruzsálemi főrabbinátus polgári ügyekkel foglalkozó tagozata rendkívüli gyorsasággal reagált, legalábbis a Jewish Telegraphic Agency tudósítása szerint. Az ortodox bírákból álló testület “nem kötelező érvényű végzést (nonbinding injunction)” adott ki, amelyben elrendelte, hogy Magyarország kormánya fagyassza be a viszálykodó zsidó csoportoknak folyósított kifizetéseket addig, amíg ítéletet hoz az ügyben.

Köves Slomó korábban úgy nyilatkozott, hogy májusban indulhat a jeruzsálemi per a Mazsihisszel szemben.

A MAOIH és az EMIH nagyobb részesedést akar az örökjáradékból, melyből 80% a MAZSIHISZ-é, 12% az ortodoxiáé és 8% az EMIH-é. Köves Slomó 50-50%-os elosztást tartana méltányosnak a Mazsihisz és a másik két szervezet között.

A Mazsihisz álláspontja szerint tíz éve már megállapodtak, ráadásul azt a magyar kormány ellenjegyezte.

Gulyás Gergely minisztert mai sajtótájékoztatóján kérdezték a magyarországi zsidó szervezetek közötti vitáról, és arról, hogy mennyire tarják jogilag megalapozottnak egy jeruzsálemi vallási bíróság majdani döntését a kormány és egy zsidó szervezet között – írja az MTI.

Gulyás Gergely azt felelte, a kormány eddig sem vett részt egyházak, vallási szervezetek vitájában, és ezt követően sem fog.

Az ítéletek elismerésére vonatkozó nemzetközi szabályok pedig ismertek, a kormány azoknak megfelelően fog eljárni.

Kapcsolódó cikk:

Köves Slomó az állami tévének: Senki sem kérte fel a Mazsihiszt az egész zsidóság képviseletére

Heisler András: Magyar jogi döntést nem lehet külföldi vallási bíróságon megtámadni

[popup][/popup]