Csodálatos gyorsaság: máris végzést hozott a Köves Slomó által felkeresett jeruzsálemi vallásbíróság

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A jeruzsálemi főrabbinátus polgári ügyekkel foglalkozó tagozata, amelyhez Köves Slomó fordult a Mazsihisszel folytatott pénzügyi vitájában, rendkívüli gyorsasággal reagált a megkeresésre.

Legalábbis a Jewish Telegraphic Agency tudósítása szerint.

A testület nem kötelező érvényű végzést (nonbinding injunction) adott ki, amelyben elrendelte, hogy Magyarország kormánya fagyassza be a viszálykodó zsidó csoportoknak folyósított kifizetéseket addig, amíg ítéletet hoz az ügyben.

Köves Slomó korábban úgy nyilatkozott, hogy májusban indulhat a jeruzsálemi per a Mazsihisszel szemben.

Valóban példátlan, hogy egy jeruzsálemi vallási bíróság – „nem kötelező erejű” – döntésében utasítja a magyar államot valamilyen komoly következményekkel járó lépés megtételére.

A vallásbíróság úgy hozott – a Magyarországon élő zsidók ezreinek életét súlyosan befolyásoló – döntést, hogy sem a perbe fogott Mazsihisz, sem az érintett magyar állam még csak nem is nyilatkozott arról, hogy elfogadja-e döntőbírónak a jeruzsálemi testületet.

Deutsch Róbert, a Mazsihiszt beperelő ortodoxia (MAOIH) elnöke, az EMIH-hez közelálló 168Órának így kommentálta a döntést:

„A Mazsihisz kapott egy esélyt, hogy zsidó egyházi szervezetnek legyen tekinthető, ugyanis egyetlen zsidó hitközség sem kérdőjelezheti meg a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának illetékességét, ha zsidók közötti viták rendezéséről van szó. Amennyiben a Mazsihisz nem él a felkínált lehetőséggel, azzal deklarálja, hogy nem egyház, ebben az esetben viszont jogosulatlan az örökjáradékra, amelyet a magyar állam egyházak részére folyósít.”

Címkék:EMIH, Jeruzsálemi rabbinátus, Köves Slomó, Mazsihisz

[popup][/popup]