Köves Slomó az állami tévének: Senki nem kérte föl a Mazsihiszt az egész zsidóság képviseletére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Terjedelmes interjút adott Köves Slomó az M1 híradónak, amiben gyakorlatilag kommunista utódszervezetnek nevezte a Mazsihiszt és úgy vélekedett, hogy az állami járadékok újraelosztásával jött csak el a rendszerváltás a zsidó egyházak életébe.

Mint ismeretes, Köves Slomó (illetve az általa vezetett EMIH), valamint a Dob utcai ortodoxia (MAOIH) együtt fordultak beadvánnyal a  Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a Mazsihisznek járó állami juttatások újraelosztását.

Köves Slomó közölte, hogy a Mazsihisz „aránytalanul nagy összegben részesül a másik két hitközséghez képest”.

Köves úgy érvelt, hogy az 1948 után a kommunisták által a zsidó közösségtől elvett javak fele eredetileg az ortodoxia tulajdona volt, most mégis az ezekért fizetett örökjáradék 80 %-a a neológ Mazsihisz számlájára kerül. A MAOIH újonnan választott elnöke, Deutsch Róbert megválasztását követően azonnal fel is szólította a Mazsihiszt a „jogosulatlanul megszerzett tizenkét milliárd forint járadék összeg megtérítésére, és a járadék jövőbeni arányos elosztására.” Miután a Mazsihisz erre nem volt hajlandó a MAOIH a bírósághoz fordult 12 milliárdos követelésével.

Köves Slomó szerint a zsidósághoz csak most érkezett el a rendszerváltás.

„Időközben, húsz év késéssel, de megérkezett a rendszerváltás a zsidó egyházakhoz is, ennek során az ortodoxok kiváltak a Mazsihiszből, de az örökjáradék továbbra is a Mazsihiszhez és annak világi vezetéséhez érkezik és ez az, ami tulajdonképpen a vita forrása az elmúlt tíz-tizenöt évben”.

Köves azt is sérelmezte, hogy a Mazsihisz még mindig úgy tesz, mintha az egész magyar zsidóságot képviselné, mintha erre bárki felkérte volna őket. Köves szerint a jogos felosztás a jelenlegi 80-20 százalék helyett az 50-50 százalék lenne.

[popup][/popup]