“Példátlanul, külföldi bíróságon támadja a Köves Slomó vezette EMIH és az ortodoxia a Mazsihiszt”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“A magyar zsidóság történetében példátlanul, külföldi bíróságon támadja a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Deutsch Róbert elnökölte Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (MAZSIHISZ)” – tudatta a sajtóval a Mazsihisz.

Köves Slomó, EMIH vezető rabbi

Mint közleményükben fogalmaznak:

“A két szervezet közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát.

Az erről szóló keresetlevelet gyalázatos módon a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján adták át a Mazsihisz képviselőjének. Azon a napon, amikor 600 ezer meggyilkolt zsidó honfitársunkra emlékezünk. Az EMIH és a MAOIH eljárása kegyeletsértő, a jóízlés teljes hiányát mutatja.

Ez az ízléstelenségen túl jól példázza a Köves Slomó vezette EMIH évek óta folyó küzdelmét anyagi forrásaik és vagyontárgyaik indokolatlan növeléséért. Számukra semmi sem drága, nem riadnak vissza a régió legnagyobb zsidó közösségének méltatlan támadásától, megosztásától, de már az általuk aláírt és a magyar kormány által ellenjegyzett, az örökjáradékról szóló 2012. évi szerződés külföldi bíróságon történő megtámadásától sem. Ők csak a modern, nyitott magyarországi zsidóság átformálásával, ellehetetlenítésével tudják céljaikat elérni.

Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke

A Mazsihisz a magyar zsidóság legnagyobb szervezeteként határozottan visszautasítja szándékukat, ugyanakkor jelzi: az örökjáradékra vonatkozó 2012 évi megállapodásnak már a progresszív zsidó közösségekre is kell vonatkoznia. Ezért a MAZSIHISZ tárgyalásokat kezdeményez a zsidó felekezetekkel.

A Mazsihisz a chabad mozgalom által teremtett méltatlan környezetben továbbra is végzi munkáját: Szeretetkórházában a Mazsihisz orvosai és önkéntesei naponta több száz magyar állampolgárt oltanak be, így segítve a magyar állam erőfeszítéseit a járvány legyőzésében. A pandémia alatt is szociális támogatásokat nyújt a rászorultaknak, a holokauszt túlélőknek, végzi oktatási tevékenységét és az online hitélet biztosítását.

A Mazsihisz komolyan veszi a változó világra nyitott modern zsidóság alapelvét és tovább dolgozik a magyar zsidó közösségért” – zárul a közlemény.

Kapcsolódó cikkek:

Tízmilliárd forint jogosulatlan járadékot követel az ortodoxia új elnöke a Mazsihisztől

A Mazsihisz az ortodox elnök “fenyegetését érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként” értékeli

“Ennyire a zsidóság és Izrael mellett kiálló kormány még nem volt Magyarországon” – interjú Deutsch Róberttel, az ortodoxia új elnökével

[popup][/popup]