10 milliárd forint „jogosulatlan járadékot” követel az orthodoxia új elnöke a Mazsihisztől

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közleményt juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz (OS). Eszerint „A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) határozottan fellép a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradék igazságtalan elosztása ellen”.

Az orthodoxia Kazinczy utcai központja

Az OS közleménye szerint „Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke hivatalos levélben szólította fel a Mazsihisz elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.”

A hosszú évek óta húzódó vitában 2018 óta nem történt előrelépés, és mivel a Mazsihisz a korábbi felszólításra sem reagált érdemben, a MAOIH készen áll jogos igényét akár polgári peres úton érvényesíteni.

“A magyarországi orthodox hitközség a legrégebbi a három magyar zsidó irányzat közül. A vallási élet alapszolgáltatásainak ellátása, a kóserság, a tradicionális talmudi oktatás, a mikve, az ünnepi kellékek biztosítása hagyományosan évszázadokon keresztül az orthodox hitközség felelőssége volt. A hagyományos vallási értékektől az utóbbi években egyre jobban távolodó Mazsihisz jogtalan forrásfelhasználása alaptevékenységünket veszélyezteti” – mondta Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke. (OS/MTI)

Kapcsolódó cikk:

A Mazsihisz az ortodox elnök “fenyegetését érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli”

[popup][/popup]