Örökjáradék is, meg nem is – Megegyezett a Mazsihisz és az EMIH

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Megegyezett a Mazsihisz és az EMIH, valamint az ortodoxia az örökjáradék elosztásáról. Az egy éven át folyó alkudozás végére tett pontot a tegnapi megegyezés, melynek hivatalos szövegét közzétették a Mazsihisz honlapján. 

A megállapodás megegyezik azzal az EMIH-nek tett ajánlattal, amelyet a Mazsihisz január 20-án hozott nyilvánosságra: ez évi 150 millió forint. Megegyeztek továbbá abban, hogy ezt az összeget 2016-ig évente 10 százalékkal emelik. (A szintén szerződésbe iktatott inflációs korrekción túl, ami az ortodoxiának is jár, akik az egyezség szerint évi 190 millió forintot kapnak majd.)

A Mazsihisz forma szerint „birtokon belül maradt”: a szerződés nem érinti az 1.8 milliárd összegű örökjáradékot, amelynek egyetlen címzettje továbbra is a Mazsihisz. Ezzel formailag fennmaradt az a jogi helyzet, mely szerint az 1989 előtti zsidóság egyetlen jogutódja a Mazsihisz, s az adományozás a Mazsihisz önkéntes gesztusa. Viszont a szerződésbe garanciákat építettek be, így az engedményezés visszavonhatatlan. Ezzel megtalálták a mindenkinek megfelelő jogi formulát.

örökjáradék_mazsihisz_emih.jpg

Az EMIH interpretációjában mindez úgy szól, hogy az „örökjáradéki alapból történő részesedés az EMIH számára felmérhetetlen horizontot nyit…”

A megállapodással az ortodoxia is leválik a Mazsihiszről. Eddigi cím és jog szerinti különállását pénzügyi különállás követi.

A megállapodás 15. pontja szerint „amennyiben a magyar országgyűlés további zsidó szervezeteket ismer el egyházként”, az ezek tevékenységéhez szükséges forrásokról a három fenti egyház meghatározott arányban gondoskodik. Itt nyilván a reformzsidó közösségekről van szó, amelyek az új egyházi törvénynek megfelelően benyújtották bejegyzési kérelmüket az országgyűléshez. Mindez új néven történik: a Magyarországi Reformzsidó Hitközségek Szövetsége kérte fölvételét. Ennek a Bét Orim már tagja, a Szim Salom forma szerint még nem. (Utóbbi a tagjaiból alakult „Híd” nevű szerveződéssel képviselteti magát.)

Figyelemre méltó, hogy az aláírók között állami szerv nem látható: az ügyben igen aktívan közvetítő Gál András Levente államtitkár neve csupán a „kézbesítve, átvettem” felirat alatt szerepel. Forma szerint tehát a három érintett zsidó felekezet teljesen önállóan jutott megállapodásra.

A megállapodás még nem jogerős: a Mazsihisz közgyűlés február 16-i jóváhagyásától függ, ez azonban aligha kétséges.

A zsidó civil szervezetek ebből a megállapodásból kimaradtak. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület vezetői tárgyaltak ugyan Köves Slomóval, aki törekvéseiket támogatásáról biztosította, de Kirschner Péter Mazsike-elnök szerint ez csak ismerkedő megbeszélés volt. Kirschner annyit mondott, hogy az ügyben még további lépéseket terveznek.
 

[popup][/popup]