Heisler András: magyar jogi döntést nem lehet külföldi vallási bíróságon megtámadni

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ellenzéki Hírklikknek adott interjújában Heisler András arról beszél, hogy az örökjáradék ügyében – melyből Köves Slomó most 50 százalékos részesedést követel az eddigi 20 helyett – tíz éve már megállapodtak, ráadásul azt a magyar kormány ellenjegyezte.

Heisler András: (Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA)

Mint ismert, március elején Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke levélben szólította fel, hogy rendezze a Mazsihisz örökjáradékkal tartozásait. Ehhez sebesen kapcsolódott a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is és maga előtt tolva a MAOIH-ot, a 23 év alatt folyósított 30,6 milliárd forintnyi örökjáradék (az 1998-ban meghatározott, a kommunista idők alatti hányattatások miatt megítélt kárpótlás) összegéből – nem pontosan hivatkozott arányosságra apellálva – jelentősebb mértéket követel. Mindezért egy izraeli vallási bíróság elé kívánja idézni a Mazsihisz-t. Miért? 

Személyes meggyőződésem, hogy a Mazsihisz rendkívül erős, független szervezet, ami sokakat zavar, többek között az EMIH-et. Ez a támadássorozat egy  tudatosan felépített akció, ami talán a Figyelő 2018-as címlapjával kezdődött, amikor engem egy maffiózó zsidó vezetőként ábrázoltak, hulló pénzesőben állva.

A hetilap akkor még Schmidt Mária érdekeltsége volt.

Igen, úgy rémlik. Ezt követően elindult a Mazsihisz szervezete ellen egy rágalomhadjárat, ami szerint a Mazsihisz nem vallási szervezet, tele van korrupcióval stb.-stb., majd ezt követően, egy karaktergyilkosság ellenem. Voltam én minden, ha egyáltalán leírja: eichmanni tömeggyilkos, holokauszt-túlélők kirablója, maffiózó, diktátor, sikkasztó – minden az égvilágon. A tendencia azzal folytatódott, hogy a kollégáimat kezdték ki, konkrét fenyegetésekkel presszionálva őket. Az egész egy tudatosan felépített akció, aminek most lehet, hogy éppen a csúcsánál járunk.

Miért most kerültek ismét célkeresztbe? Elvégre a jelen esetben nem szubjektív megítélések, hanem egzakt tények, számok csapnak össze? Legalábbis így tűnik.

Igen, a kérdés jó, véleményem szerint az EMIH és a MAOIH mára összenőttek, az örökjáradék összegéhez igyekeznek hozzáférni. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ez a követelés nem, hogy nem jogos, de szakmailag indokolhatatlan és botrányos is. A járadékot eredetileg a Mazsihisz kapta. 2012-ben, a Feldmájer-Zoltai korszakban egy hosszú tárgyalássorozat után született egy engedményezési megállapodás. Ebben akkor a MAOIH-nak 190 millió forintot, az EMIH-nek 150 millió forintot jegyeztünk. Ennek célja a vallásos zsidók érdekében kifejtendő felhasználásról szólt.

Ezek szerint a mindhárom szervezet által elfogadott közös megállapodást kívánja most módosítani Deutsch Róbert György és Köves Slomó? Vagyis keveslik a tíz éve kapott összeget. 

Feltehetően. A mostani keresetüket azzal indokolják, hogy fantasztikus iramban fejlődik az EMIH – a valóságban az ortodoxia nagyjából húsz családot fed le –, és ezt a fantasztikus dinamikát kellene, hogy kövesse a járadék kifogásolt összege is. Most azon túl, hogy mi ezt a dinamikát nem érzékeljük, az EMIH-nél is csak látványelemeket és virtuális megnyilvánulásokat tapasztalunk, aminek semmi köze a zsidó közösséghez. Az említett 2012-es egy olyan megállapodás, amelyet a három megállapodó fél tud megváltoztatni – közös akarattal…!

Ez így már kezd némileg örkényi abszurdba hajlani – azért akarják Izraelbe vinni az ügyet, mert Magyarországon az EMIH nem tudja megtámadni a tevékenységét segítő empátiával is támogató kormánya döntését?  

Megtámadni tudná itt is, sőt, megváltoztatni is lehet, csak a határozatban az szerepel, hogy ez akkor működik, ha mindhárom fél beleegyezik. Nekünk pedig jelenleg nincs olyan szándékunk, hogy csökkentsük a forrásainkat. De visszatérve az ügymenethez, ebben többek között az is az abszurdot mutatja, azzal, hogy az EMIH kivinné külföldi bírósághoz, azzal de facto a magyar kormány és Magyarország szuverenitásával kapcsolatban is egészen furcsát lépett. Ugyanis hol van az a külföldi bíróság, amelyik jogosult egy magyar kormányhatározatot felülbírálni vagy minősíteni…? Az már csak hab a tortán, hogy a kinézett jeruzsálemi vallási bíróság „be van kötve” az askenázi főrabbihoz, David Lau-hoz, aki háromszor járt Magyarországon és egyik látogatásáról sem tudtunk előre. Egyszer sem jelentkezett be a Mazsihisznél, nem kereste a képviselőinket, sem az országos főrabbinkat, negligálta a régió legnagyobb zsidó közösségét. Most ehhez a bírósághoz menjünk ki a saját igazunkat képviselni?

Teljes cikk

Címkék:EMIH, Heisler András, Köves Slomó, örökjáradék

[popup][/popup]