A horvát zsidó közösség nem vett részt a holokauszt emléknapi koszorúzáson

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A horvát állami vezetés idén is megemlékezett a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjáról, az országban élő zsidó közösség azonban úgy döntött, nem vesz részt a zágrábi temetőben megtartott koszorúzási ceremónián – közölte pénteken az horvát közszolgálati televízió.

Ognjen Kraus

Ognjen Kraus, a zágrábi zsidó közösség elnöke korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: azért bojkottálják az eseményt, mert a kormány nem megfelelően reagált a jasenovaci koncentrációs tábor közelében, a délszláv háborúban (1991-1995) elesett honvédőknek állított emlékmű ügyében, amelyen a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszönés is helyet kapott.

A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat is kivégeztek itt, valamint olyan horvátokat, akik elutasították a második világháborúban kikiáltott, a fasiszta usztasa mozgalom által irányított Független Horvát Államot (NDH). Az áldozatok között sok ezer gyermek is volt.

A kormány ahelyett, hogy eltávolítatta volna a táblát vagy a kifogásolt feliratot, bizottságot hoz létre az önkényuralmi jelképek ügyében, minthogy törvényben kívánja újraszabályozni a fasiszta és a kommunista jelképek használatának tilalmát – mondta néhány napja Kraus, majd hozzátette: „Bizottságot kell létrehozni, hogy elmondják, mi történt a második világháborúban? Miről beszélünk?”

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, aki személyesen nem vett részt a koszorúzáson, csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott: kormánya tiszteli a jasenovaci usztasa tábor áldozatait, akárcsak a délszláv háborúban elesett horvát honvédőket, akiknek az emlékművet emelték. Hozzátette: a tábla nem egyes személyeket dicsőit a második világháborúban, hanem a „honvédő háborúban” elhunyt honvédőknek állít emléket. (MTI)

 

[popup][/popup]