A holokauszttagadó Ahmanidezsad bejelentkezett az iráni elnöki posztra

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Associated Press teheráni tudósítói szerint Mahmúd Ahmadinezsád, a holokausztot tagadó volt iráni elnök vasárnap bejelentkezett az elnökválasztás lehetséges jelöltjeként, és igyekszik visszaszerezni az ország vezető politikai pozícióját, miután egy helikopterbalesetben meghalt az ország elnöke.

Mahmud Ahmanidezsad

A populista volt vezető regisztrációja nyomást gyakorol Ali Khamenei ajatollah legfőbb vezetőre. Ahmadinezsád hivatalában nyíltan kihívta a 85 éves klerikust, és 2021-es indulási kísérletét a hatóságok megakadályozták.

Ahmadinezsád azonban továbbra is népszerű a szegények körében populista törekvései és otthonteremtési programjai miatt. Amióta távozott hivatalából, a közösségi médián keresztül növelte ismertségét, és széles nyilvánosságot kapott leveleket írt a világ vezetőinek. Kritizálta a kormányzati korrupciót is, bár saját kormányát vesztegetési vádakkal illették, és két korábbi alelnöke börtönbe került.

Khamenei 2017-ben figyelmeztette Ahmadinezsádot, hogy ha ismét jelölteti magát, az „polarizált helyzetet” teremtene, amely „káros lenne”. Ahmadinezsád 2021-es próbálkozása során Khamenei nem szólt semmit, amikor jelöltségét elutasította a 12 tagú Őrök Tanácsa, a klerikusokból és jogászokból álló testület, amelyet végső soron Khamenei felügyel.

Június 28-án választást terveznek Khamenei keményvonalas pártfogoltjának, Ebrahim Raisi elnöknek a leváltására, aki májusban hét másik emberrel együtt meghalt egy helikopterbalesetben.

Ahmadinezsád korábban két négyéves ciklusban, 2005 és 2013 között volt hivatalban, és az iszlám köztársaság legrosszabb tulajdonságainak nyugati megítélésének karikatúrájává vált azáltal, hogy megkérdőjelezte a holokausztot, kitartott amellett, hogy Iránnak nincsenek meleg vagy leszbikus állampolgárai, és utalt arra, hogy Irán atomfegyvert tudna építeni, ha úgy döntene.

Az iráni törvények értelmében Ahmadinezsád négy év kihagyás után újra választhatóvá vált, de még a keményvonalas kollégák körében is polarizáló figura maradt. A 2009-es vitatott újraválasztása hatalmas „Zöld Mozgalom” tüntetéseket váltott ki, és széles körű leszámolást, amelynek során több ezer embert vettek őrizetbe és több tucatot megöltek – írja a Times Of Israel.

Ahmanidezsadot Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora üdvözölte Budapesten

Mint ismeretes, nemrég botrányt okozott a magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívása, melynek keretében a holokauszttagadó iráni elnök Budapesten adott elő. Lásd itt és itt és itt.

[popup][/popup]