Izraeli Nagykövetség: “Ahmadinezsád látogatása megtiporja a holokauszt során meggyilkoltak emlékét”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael magyarországi nagykövetsége is tiltakozott a holokauszttagadó volt iráni elnök magyarországi meghívása miatt.

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Mahmud Ahmanidezsad, volt iráni elnök

Mahmud Ahmadinezsád a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciájára kapott Budapestre szóló meghívást.

A Dolate Bahar iráni lap tett közzé részleteket Ahmadinezsád beszédéből, illetve fotókat is mutatott a látogatásáról (lásd képünket). A beszéd címe egyébként „Közös értékek a globális környezetben” volt a cikk szerint, a természetről és környezetről adott elő – írja a Hetek.hu.

Izrael magyarországi nagykövetségének tiltakozása pedig így szól:

Reagálás Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök látogatására

Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel.

Egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak bármely nyugati egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.

Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten a izraeli Holokauszt Emléknapjáról, külön kihangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét.

Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét.

Izraeli Nagykövetség Budapest, Sajtóosztály

[popup][/popup]