Az iráni elnök és a külügyminiszter is meghalt a helikopter balesetben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megtalálták a lezuhant helikoptert, amelyen Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahian külügyminiszter is utazott, a helyszínen nem találtak túlélőt.

Ebrahim Raiszi

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban tette közzé a hírt a CNN az IRINN iráni állami hírügynökség és a félhivatalos Mehr News nyomán.

Pir-Hosszein Kolivand, az iráni Vörös Félhold vezetője is azt mondta az IRIB hírügynökségnek, hogy a helyszínen nem találták élet jelét.

Magyar idő szerint reggel fél hétkor hivatalosan is megerősítették, hogy az elnök és utastársai belehaltak a balesetbe.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A fedélzeten összesen kilenc ember tartózkodott. Az elnök és a külügyminiszter mellett köztük volt Mohammad Ali Al-e Hashem ajatollah; Malek Rahmati tábornok, Kelet-Azerbajdzsán kormányzója; Szardar Szejed Mehdi Mouszavi, az elnök védelmi egységének parancsnoka; illetve testőrök és a helikopter személyzete.

A helikopter roncsai (Fotó: Iráni Vörös Félhold /AFP)

A keresés véget ért, a holttesteket Tabriz városába szállítják.

A 63 éves Ebrahim Raiszi a legmagasabb közvetlenül választott tisztségviselő volt Iránban, a 2021-es elnökválasztás óta vezette az országot. Az iszlám síita irányzatát követő, konzervatív iszlám jogtudóst, korábbi teheráni főügyészt 2019-ben Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah jelölte az iszlám köztársaság főbírájának. Kétéves főbírói időszakát jogvédők szerint erősödő elnyomás és emberi jogi jogsértések jellemezték. (Telex.hu)

[popup][/popup]