Megjelent a Szombat októberi száma

Írta: Szombat - Rovat: Szombat magazin

Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata
Októberi számunk tartalmából:

Hol van az antifasizmus mostanában – Gadó János írása
Hol vannak a fiatalok? Hol vannak a szélsőjobbot elutasító tíz- és százezrek? A rendszerváltó nemzedék 1990-ben, miután a Csurka-féle ébresztőmagyarság szónoklat nyomán rádöbbent, hogy az antiszemitizmus nem pusztult ki mindörökre, szent hittel csatlakozott a Demokratikus Charta antifasizmusához, s belevésődött a reflex: ha valahol, akár egyetlen ember is kart lendít, fel kell sorakozni a fasizmus ellen.

„A nagykövetség nyitva áll majd mindenki előtt” Aliza Bin-Nounnal, az új izaeli követtel Shiri Zsuzsa beszélget
A budapesti nagyköveti állás számomra nemcsak kiküldetés, hanem küldetés is. Szüleim Szatmárnémetiből vándoroltak ki Izraelbe, én magam is Erdélyben születtem, két évesen kerültem ide, akkoriban még Aliznak hívtak. Otthon kiskoromban magyarul beszéltünk, az otthoni magyar ételek izét soha nem felejtettem el, s bár a nyelvtudásom az évek során alaposan megkopott, tudom hamar visszatérnek az ismerős szavak. Január óta intenzíven tanulok magyarul, s a tanulást

„A Soá tagadása nem egyszerű történelemhamisítás” Szegő Péter interjúja Lomnici Zoltánnal a Legfelsőbb Bíróság elnökével
A szólásszabadság nagyon fontos érték, amit szeretnék maximálisan tiszteletben tartani. Úgy vélem viszont, hogy az emberi méltóság, a jó hírnév és a becsület szintén nagyon fontos érték, melynek védelmét – nem büntető-, hanem polgári jogi eszközökkel – biztosítani kéne. Egy olyan embernek, akinek a családját kiirtották, rendkívül sérelmes, ha a Soá tényét kétségbe vonják. A Soá tagadása nem egyszerű történelemhamisítás, hanem sokak számára lelki gyötrelem okozása.

„Rémesen sokat romlott a magyar demokrácia minősége” Szegő Péter interjúja Tölgyessy Péterrel
A magyar demokráciával alapvető gondok vannak, de a bajoknak csak egyik megjelenése a Gárda. A két nagy közéleti tábor véglegesen szeretné legyőzni a másikat, és kísérletet sem tesz a túloldal megértésére. Pedig addig nem lesz béke, amíg a két fél nem tudja elképzelni, hogy a másik állításaiban is lehetnek igazság magok. Az utóbbi két évben rémesen sokat romlott a magyar demokrácia minősége. Ehhez képest kisebb tétel a Gárda ügye.

Egy igazi fesztivál – Kázmérnegyed az Erzsébetvárosban Pályi Sándor Márk riportja
A krakkói fesztivált erős spirituális háttere is érzékletesen megkülönbözteti a budapestitől: Makuch szerint minden rendezvénye egyben kaddis is – témája nem a halál, de a halottakat siratja; az életörömről, a Messiás eljöveteléről szól, s így válik igazi fesztivállá, melynek célja a legkevésbé sem pusztán a szórakoztatás. A programokat oktatási-nevelési elképzelések köré szervezik, amilyen például annak tudatosítása, hogy a lengyelek és a zsidók 800 éven keresztül egymás szomszédai voltak. Mindez pedig évről évre tömegeket vonz.

Cikkeink mellett hírekkel, lapszemlével, programajánlóval, bloggal és alkalmanként gyerekrovattal várja Önt is a www.szombat.org

A Szombat a www.antiszemitizmus.hu honlapon dokumentálja az antiszemita

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: fizessen elő a Szombatra.

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.
E-mail:
[email protected]


2007. október / XIX. évfolyam 8. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2007-10, Borító

[popup][/popup]