Megjelent a Szombat áprilisi száma!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Szombat magazin

Szondi Lili bergen-belseni naplója Kovács András Bálint bevezetőjével, Interjúk az Oscar-díjas Saul fia alkotóival, Nemes Jeles Lászlóval és Röhrig Gézával, Földes Györgyi: Sztereotip zsidóképek Radnótiné Gyarmati Fanni Naplójában, Bárdos Pál 80! – novellák, Mezei Márk: Pészach másnaposan, Életút-interjú: Balla Zsófia (Kolozsvár-Budapest).


Szondi4ny

 

Gadó János: Bevándorló üti az európai nőt
A kölni pályaudvar környékén az újévi kavalkádban ez a szó fizikai értelmében is megtörtént, de a cím most jelképesen értendő: a doktrinér politikai korrektség értékrendje szerint a bevándorló magasabb státusszal bír az áldozati hierarchiában, mint az európai nő, ezért előbbi üti az utóbbit, mint ahogy tök ász üti a tök királyt.

Az „Auschwitz tekercsektől” a filmtekercsig – interjúrészletek Nemes Jeles Lászlóval és Röhrig Gézával
Mi kellett ahhoz, hogy a film készítői a holokausztról, elsősorban Auschwitzról egészen új hangon megszólaló, új filmnyelvet teremtő alkotást hozzanak létre? Erről szól Váradi Júlia Kossuth Kiadónál minap megjelent új könyve: Saul útja – gondolattól a világhírig, melyben a szerző a film készítőivel beszélgetett, s melyből két interjúrészletet közlünk Nemes Jeles Lászlóval és Röhrig Gézával.

Szunyogh Szabolcs: A magyar zsidók kifosztása
A magyarországi zsidóság vagyonának sorsát a legtöbb adattal alátámasztott módon, csak az 1938-1949 közötti időt vizsgálva Botos János történész, egyetemi docens legújabb, 2015-ben publikált könyve mutatja be.
A német katonák és az SS-tisztek is loptak a begyűjtött zsidó vagyonból, de annak zöme a magyar állam birtokába került. A könyv kapcsán a zsidóság kifosztásáról három különböző nézőpontú kutatóval készítettünk interjút: Csősz László főlevéltáros, történésszel, Ungváry Krisztián történésszel és Botos Jánossal.

Kovács András Bálint: Egy kézirat sorsa
Melyet Szondi-Radványi Lili, Szondi Lipót világhírű pszichológus felesége írt röviddel kiszabadulásuk után 1944 karácsonya és 1945 januárja között a svájci menekülttáborban, ahová a bergen-belseni koncentrációs táborból szállították őket mintegy 1670 sorstársával, közöttük a Tyroler családdal együtt. Ők voltak a Kasztner-vonat túlélői. A szövegben megtalálható „egy aranyos szőke kölyök”, Mordechai Tyroler neve is, aki édesanyám unokatestvére.

Szondi Lili: Egy nap Bergenben
Felébredek. Még sötét van, a tetőn egyenletesen kopog az eső. Widrich Tercsit egy édes kis két éves angyali kislányt hallom: mamuka, fáj a popika, mamuka, fáj a popika. Widrichné felül az ágyban és lázasan bilikére ülteti Tercsikét, akinek ez az Achilles-sarka. Átnézek, szomszédnőm, Guttmann Magdi ágyára. Az ágy üres. Magdi úgy látszik megint az uránál aludt. Neki minden szabad, mert bombasérült és éjjelenként a repülők nagyon felizgatják.

A dolgok emlékezete – Balla Zsófia költővel beszélget Várnai Pál
Kolozsvárról települt át Budapestre 1993-ban. 19 kötete jelent meg, három német nyelven. Számtalan díj kitüntetettje: többek között Soros- életműdíjat, József Attila-díjat, Artisjus-Nagydíjat, a Magyar Köztársaság Babérkoszorús költője díjat kapta meg. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Mezei Márk: Pészach. Reggel
Az első reggel mindig fejfájással kezdődik. A generációkon át hurcolt alkoholista génjeim miatt széder este szinte soha nem tudok megállni a kötelező négy pohár bornál.

Bárdos Pál: Széljegyzetek
Menczer bácsi
Feküdt a szomszédos ágyon fél oldalán és gyűlölettel nézett felém. Csókolom, köszöntem neki, biztos, ami biztos, nehogy elújságolja nagyanyámnak, neveletlen vagyok. Nem válaszolt, de a tekintete tele indulattal. Régóta ismertem őt. Kisfiú korom óta.

Földes Györgyi: Ki a Másik?
Zsidó sztereotípiák és testreprezentáció Radnótiné Gyarmati Fanni naplójában
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója, ez a hatalmas terjedelmű szöveg egy fiatal pár tragikusan végződő története a holokauszt éveiből (1935–1946), de más szempontból is jelentős kordokumentum, a korszak szinte összes jelentős értelmiségije, művésze megjelenik a lapokon. A Napló mindamellett azért is érdekes, mert Fanni, miközben viszonylag világosan látta korának történéseit, azok mozgatórugóit (…) voltaképpen nagyon ambivalens módon, sőt, olykor ellenségesen viszonyult a zsidósághoz: negatív fizikai és karakterjegyeket tulajdonított zsidó honfitársainak, továbbá jelentősen hozzájárult Radnóti nem-zsidó imázsának alakításához is.

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2016. április / XXVIII. évfolyam 4. szám

 

Címkék:2016-04, Borító

[popup][/popup]