Jair Lapid: Hitlert zsidónak nevezni megbocsáthatatlan állítás

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az orosz nagykövetet “tisztázásra” hívták be az izraeli külügyminisztériumba, miután Moszkva vezető diplomatája azzal próbálta igazolni Ukrajna állítólagos “nácitlanítását”, hogy “a legrosszabb antiszemiták közül néhányan zsidók”.

Jair Lapid

Jair Lapid külügyminiszter hétfőn elítélte orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, amiért azt mondta, hogy Adolf Hitler náci vezetőben “zsidó vér volt”, és hogy a zsidók a legrosszabb antiszemiták közé tartoznak.

Lavrov az olasz televíziónak adott interjúban tette a megjegyzéseket, amelyben azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó származása nem cáfolja Oroszország állításait, miszerint Ukrajna elleni inváziójának célja az ország “nácitlanítása” volt.

“Megbocsáthatatlan és botrányos megjegyzés, egy szörnyű történelmi hiba, és bocsánatkérést várunk” – mondta Lavrov megjegyzéseire Lapid.

“A zsidók nem gyilkolták meg magukat a holokausztban. A zsidók elleni rasszizmus legsilányabb formája, ha magukat a zsidókat hibáztatják az antiszemitizmusért”.

A makacs összeesküvés-elméleteket, miszerint Adolf Hitler náci vezetőnek zsidó felmenői voltak, ami féktelen antiszemitizmusát motiválhatta, a történészek többször is megcáfolták.

Lapid elmondta, hogy Anatolij Viktorov orosz nagykövetet be fogják idézni egy “nem éppen könnyű beszélgetésre”. A külügyminisztérium szerint Viktorovot “tisztázó beszélgetésre” hívták be.

“Az antiszemitizmus új mélypontját érte el ma reggel” – tweetelte Ilan Roll külügyminiszter-helyettes, aki szerint Lavrov megjegyzései részei annak a “nyugtalanító tendenciának”, hogy az orosz vezetők az ukrajnai invázió közepette bagatellizálják a holokausztot.

TOI

Címkék:Hitler, Szergej Lavrov

[popup][/popup]