Izraeli tanulmány: a fertőzésveszély már az első oltás után csökken

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Egy vizsgálat szerint a koronavírussal fertőzött személyek sokkal kevésbé fertőznek tovább, ha már megkapták az első oltást. Szakértők úgy gondolják, ez fontos megállapítás a nyájimmunitás szempontjából.

A beoltott személyek alacsonyabb kockázatot jelentenek a fertőzés továbbadása szempontjából akkor is, ha még nem kapták meg a második adagot – mivel a vírusterhelésük alacsonyabb, mint a be nem oltottaké. Erre a következtetésre jutott egy tömeges izraeli vizsgálat. A kutatók a Maccabi egészségügyi szolgáltatótól kapott adatokat elemezték. „Az eredmény fontos lehet a vírus terjedése, a fertőződés és a betegség súlyosságának vizsgálatában” – nyilatkozták.

A vírusterhelés a negyedére csökkent a fertőzöttek között 12–28 nappal a Pfizer-BioNTech vakcinával történt első oltást követően. Ez persze csupán részleges védelmet nyújt, mivel a második dózist 21 nappal az első után adják be, és hatása egy héttel később következik be.

Cyrille Cohen, a Bar Ilan Egyetem professzora és vezető oltás szakértő, az egészségügyi minisztérium koronavírus ügyekben illetékes tanácsadó bizottságának tagja, aki nem vett részt a vizsgálatban, üdvözölte az eredményt, és reményét fejezte ki, hogy nemsokára kiderül: a vírusterhelés még tovább csökken a második védőoltás után. „Fordul a kocka; hiszen az oltás utáni továbbfertőzés a bennünket leginkább foglalkoztató kérdések közé tartozik. A vizsgálat azt bizonyítja, hogy a szimptómák csökkentése és a halálozás fékezése mellett bizonyos mértékű nyájimmunitás elérése a gyengébbeket és be nem oltottakat is védi.“ A vizsgálatban a Maccabi egészségbiztosító, a tel-avivi Egyetem, valamint a Technion Műszaki Intézetének munkatársai működtek együtt, és az Israel Science Foundation támogatta. A cikk felkerült az internetre, de a következtetéseket szakértői vélemény (peer review) még nem erősítette meg. Ez az első alkalom, hogy már beoltott személyeket vizsgáltak.

Egy másik, szintén a terjedésre irányuló izraeli kutatás eredményét ugyancsak a hét elején ismertették. Ez is a vírusterhelés csökkenését mutatja, de részvevői olyan hatvan év fölöttiek, akik többsége már kapott oltást. Ők is a Maccabi páciensei, adataikat összevetették egy kontrollcsoportéval, hogy csökkentsék annak a lehetőségét, hogy az eredményt a vizsgált minta életkora és neme befolyásolta. A Pfizer-BioNTech vakcina tesztelés harmadik fázisából származó kemény adatokat figyelembe véve a beoltott személyeknél ritkábban fordul elő az, hogy bizonyítottan COVID-19 hordozók lennének. Ezt a klinikai tesztelés során nem lehetett biztonsággal alátámasztani, ezért a mostani adatok nagyon értékesek.

A Roy Kishony és Gabriel Chodick, a Technion professzorai vezette kutatócsoport tagjai remélik, hogy a védőoltás lefékezi a vírus terjedési sebességét. „Ez a fertőzésgyanús személyek számának illetve a vírusterhelés redukálásával érhető el; utóbbi az oltás utáni fertőzések súlyosságát csökkenti.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:fertőzés, fertőzések aránya, koronavírus

[popup][/popup]