Heisler András és Köves Slomó is elítélték Kósa Lajos Fidesz-alelnök zsidóellenes kijelentését

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Még maga Köves Slomó EMIH vezető rabbi is helyteleníti, ami Kósa Lajos, Fidesz-alelnök mondott a zsidókkal kapcsolatban a Fidelitas kongresszusán. Nem szólva Heisler András Mazsihisz elnökről.

Heisler András és Köves Slomó

Mint ismeretes, Kósa Lajos a rendezvényen többek között azt mondta:

„nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra…  a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy  jól is esett nekik – a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.” Majd pedig ezt: ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók”.

Köves igyekszik NER-kompatibilis módon – sőt Kósát mentegetve fogalmazni a Neokohn-on -, miközben elítéli a Fidesz-alelnök zsidóellenes, érzéketlen és ízléstelen megjegyzését:

“Kósa, arról a sokunk által kritizált és abszurd koalícióról beszélt nyeglén és átgondolatlanul, amelyben a baloldali-liberális pártok a szavazat optimalizáció elvtelen érdekétől vezérelve, összeálltak a nyíltan rasszista hitvallásra alapított Jobbikkal (…) a legócskább 1993-at idéző Magyar Fórum sztereotípiákat előkotorva, a liberálisokat a zsidókkal azonosítva, tulajdonképpen az egész liberalizmus kritikát egy finom antiszemita stichhel spékeli meg. // Induljunk ki abból, hogy Kósa Lajos részéről nem tudatos az árukapcsolás. Egyszerűen a láthatóan hirtelen megnövekedett tétű belpolitikai harc hevületében ragadtatta el magát. Csak hogy illendő lenne ennél átgondoltabban fogalmazni. Nem gondolom, hogy Kósa Lajost antiszemitizmus vezérelné, ugyanakkor azt igen, hogy egy jó szándékú közszereplő feladata nem lehet más, mint hogy a fogalmakat tisztázza, és nem hogy pont összemaszatolja azokat.”

Az EMIH-hez közeli Tett és Védelem Alapítvány is megfogalmazta kétfrontos harcot hirdető nyilatkozatát, mely egyrészt Köveshez hasonlóan balra üt a Jobbikkal kötött választási szövetség miatt, másrészt Kósának is odaszúr, mert beszéde:

“több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációtkat tartalmaz.”

A Mazsihisz honlapján egyelőre nem látni hivatalos állásfoglalást, Heisler András elnök azonban a következő posztot tette fel facebook oldalára vasárnap koradélután:

“Három megválaszolatlan kérdés:
Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?
Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat?
Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?”

Kapcsolódó cikk:

Kósa Lajos bocsánatot kért “félreérthető” mondataiért

[popup][/popup]