Kósa Lajos bocsánatot kért “félreérthető” mondataiért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kósa Lajos, a Fidesz-MPP alelnöke bocsánatot kért a Fidelitas-kongresszuson elhangzott, zsidóellenes kijelentéseiért.

Kósa Lajos politikus, országgyűlési képviselő, 2010-től 2015-ig a Fidesz ügyvezető alelnöke, 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője, 1998–2014 között Debrecen polgármestere. 2017. szeptember 25-én Áder János október 2-i hatállyal a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki.

Miután a hétvégén nyilvánossá váltak a Fidesz alelnök kínos szavai, egymás után jelentek meg a zsidó szervezetek: a Tett és Védelem, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, Köves Slomónak, és a Mazsihisz elnökének, Heisler Andrának felháborodott nyilatkozatai, és a sajtón is végighullámzott a tiltakozás.

Mint emlékezetes, Kósa az önkormányzati választások kapcsán így fogalmazott:

„nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra… a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy  jól is esett nekik – a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.”

Az ellenzéki szavazókról később még ezt is hozzátette:

ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók”.

Hétfő reggel 8.00 körül, a Fidesz alelnöke facebook oldalán kért bocsánatot “félreérthető” kijelentéséért:

“A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek.”

“Ha… megsértettem” – írja a politikus, ami ugye, a közfelháborodásból ítélve, nem kérdés. “Félreérthető” – fogalmaz, dehát nem volt semmi félreérthető szavaiban: zsidókat homogenizált politikai csoporttá és stigmatizálta őket, holott a zsidók nem egy és semmiképpen sem egységes politikai csoport.

Az egész politikai kultúrának változnia kellene Magyaroszágon, hogy világos legyen, miért nem lehet úgy beszélni, ahogy Kósa tette.

 

[popup][/popup]