Kósa Lajos bocsánatot kért “félreérthető” mondataiért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kósa Lajos, a Fidesz-MPP alelnöke bocsánatot kért a Fidelitas-kongresszuson elhangzott, zsidóellenes kijelentéseiért.

Kósa Lajos politikus, országgyűlési képviselő, 2010-től 2015-ig a Fidesz ügyvezető alelnöke, 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője, 1998–2014 között Debrecen polgármestere. 2017. szeptember 25-én Áder János október 2-i hatállyal a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki.

Miután a hétvégén nyilvánossá váltak a Fidesz alelnök kínos szavai, egymás után jelentek meg a zsidó szervezetek: a Tett és Védelem, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, Köves Slomónak, és a Mazsihisz elnökének, Heisler Andrának felháborodott nyilatkozatai, és a sajtón is végighullámzott a tiltakozás.

Mint emlékezetes, Kósa az önkormányzati választások kapcsán így fogalmazott:

„nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra… a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy  jól is esett nekik – a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben.”

Az ellenzéki szavazókról később még ezt is hozzátette:

ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók”.

Hétfő reggel 8.00 körül, a Fidesz alelnöke facebook oldalán kért bocsánatot “félreérthető” kijelentéséért:

“A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek.”

“Ha… megsértettem” – írja a politikus, ami ugye, a közfelháborodásból ítélve, nem kérdés. “Félreérthető” – fogalmaz, dehát nem volt semmi félreérthető szavaiban: zsidókat homogenizált politikai csoporttá és stigmatizálta őket, holott a zsidók nem egy és semmiképpen sem egységes politikai csoport.

Az egész politikai kultúrának változnia kellene Magyaroszágon, hogy világos legyen, miért nem lehet úgy beszélni, ahogy Kósa tette.

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]