A Tett és Védelem megdöbbent Kósa Lajos Fidesz-alelnök szavain

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Tett és Védelem Alapítvány megdöbbenve olvasta Kósa Lajos Fidesz-alelnök beszédét a Fidelitas tisztújító kongresszusán, ahol arról beszélt, hogy „a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben”. 

Kósa Lajos politikus, országgyűlési képviselő, 2010-től 2015-ig a Fidesz ügyvezető alelnöke, 2015 és 2017 között a Fidesz frakcióvezetője, 1998–2014 között Debrecen polgármestere. 2017. szeptember 25-én Áder János október 2-i hatállyal a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki. (Fotó: MTI)

Ez a megfogalmazás több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációtkat tartalmaz. A „zsidóság” Hajdú-Bihar megyében nem szavazhatott senkire, ugyanis éppen 75 évvel ezelőtt a német nácik és a magyar kollaboráns hatóságok haláltáborba deportálták őket. Emléküket sérti, hogy ilyen hangon beszélnek napjainkban a mártírokról.

Az „ellenzéki összefogás” jelenségét, mely gyakorlatban az antiszemita és több alkalommal is a holokauszt emlékén gúnyolódó Jobbikosokkal való közös politikai fellépést jelentette, a Tett és Védelem Alapítvány már számos alkalommal elítélte. Azonban csúsztatás azt állítani, hogy a „zsidóság” ezt az összefogást valaha támogatta volna. A zsidó közösség egyetlen politikai nézettel sem azonosítható, sokszínű közösség. Ahogyan sértő a zsidóságot példának okáért a Tanácsköztársasággal azonosítani – és ezért volt fontos, szimbolikus üzenete a zsidó közösség képviseletének a vitatott Vértanúk Emlékművének avatásán –, ugyanúgy sértő a zsidóság és az„ellenzéki összefogás” közé egyenlőségjelet tenni.

A Tett és Védelem Alapítvány felhívja a magyar politika hivatásos szereplőinek figyelmét arra, hogy a holokauszt után 75 évvel csakis meggondoltan és kellő tapintattal nyilatkozzanak a zsidóságot érintő kérdésekről, és napi hatalmi küzdelmeikben ne használják eszközként a zsidó közösséget! – fogalmaz a TEV közleménye.

Kapcsolódó cikk:

Heisler András és Köves Slomó is elítélték Kósa Lajos Fidesz-alelnök zsidóellenes kijelentését

Kósa Lajos bocsánatot kért “félreérthető” mondataiért

[popup][/popup]