Eszter hava – Megjelent a Szombat friss, női száma!

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Kultúra-Művészetek, Politika, Szombat magazin

Párkeresés, érvényesülés, női hősök, divat… Az első női rabbi egy ortodox zsinagógában, Rotschild Klára legendái, interjú az Üvegplafon sorozat ötletgazdáival: Gát Annával és Réz Annával, pszichológiáról Hidas Judittal, menekültügyről dr. Mogyorós Judittal, képzőművészetről Zvolszky Zitával, Jablonczay Tímea Palotai Boris műveiről, Déri Szilvia és Fenákel Judit tárcái.

Szombat 2016 marcius borito

Éleződő konfliktus az EMIH és a Mazsihisz között
Eddig is zajlott a Mazsihisz és az EMIH csatája, de a Vasvári Pál utcai zsinagóga kapcsán elmérgesedni látszó vitát aggasztónak látjuk. Az ügy vészcsengő, ami megálljt kellene parancsoljon az eddig lendületből folyó küzdelemnek.

Mika Klára: A Siratófal „felszabadítása”
Egalitárius imahelyet alakítanak ki a Siratófalnál.
A Siratófal (ismert héber nevén: a Kotel) körül éveken át tartottak a különféle – nők által szervezett – megmozdulások, alternatív szertartások és performanszok, míg végül az izraeli kormány január 31-én vasárnap elfogadta egy, a nemek közötti egyenlőségen alapuló külön imahely létrehozását a nem ortodox zsidók számára.

Az első női rabbi egy ortodox zsinagógában
A Maharat Jesiva olyan ortodox zsidó intézmény New Yorkban, amelyben nők is záróvizsgát tehetnek. Egyik végzős hallgatója, Lila Kagedan, aki nőként először veszi fel a ‘rabbi’ címet az ortodox közösségben, elmondta: szerződtette őt egy amerikai ortodox zsinagóga – melynek pontos nevét mindazonáltal nem akarta elárulni. Mint később kitudódott, a Mount Freedom Jewish Center-ről van szó, mely „nyitott ortodox”-ként nevezi meg magát a honlapján.

„Soha semmilyen előítélet nem ledönthetetlen” – Gát Annával és Réz Annával a népszerű Üvegplafon sorozat ötletgazdáival beszélgettünk
Két lány, két Anna, az egyik szőke a másik barna. Már a homokozóban is együtt pöszmögtek, aztán tini korukban összevesztek, és egy ideig nem álltak szóba egymással, de haragjuk elpárolgott, amikor Gát Anna fejében megszületett az Üvegplafon „női közéletmód” beszélgetés sorozat ötlete.  A lányokat „közös gyerekükről”, az Üvegplafonról, a magyar nők helyzetéről, feminizmusról, költészetről, zsidóságról kérdeztük.

Németh Ványi Klári: Rotschild Klára legendái
Rotschild Klárát (1903–1976) sokféleképpen emlegeti az utókor: a divat királynője, KGST-s Mata Hari, a vörös divatdiktátor, Kádár Jánosné és a Tito házaspár ruhatervezője.

„Elég lenne visszaszólni valami elegánsat” – Interjú Hidas Judittal
Első köteted, a Hotel Havanna 16 szelíd történet gyűjteménye, 16 megdöbbentő felvonás változóan fajsúlyos sztorikkal. Nőalakjai mellbevágóak. Valóban ilyen önsorsrontóak a nők?
Szerintem manapság a nők egyik legfőbb problémája, hogy minden területen kemények és függetlenek akarnak lenni, miközben szenvednek attól, hogy nincs akire támaszkodjanak. Nem vesszük észre, hogy a magányunkat, kiszolgáltatottságunkat sokszor épp ennek a mentalitásnak köszönhetjük. Ez nem jelenti azt, hogy otthon kell ülni ölbe tett kézzel, de nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a kettő között.

Balázs Gábor: Szemérem és női politika a bibliai Jáél történetben
Az ősi patriarchális társadalmak nem, vagy csak kivételes esetekben tették lehetővé a nők aktív politikai, közéleti szerepvállalását, így ezek irodalmában a női szereplők többnyire csak kiegészítő szerepet kapnak. Noha a zsidó Szentírás történeteit is a férfiak dominanciája jellemzi, ez nem jelenti azt, hogy teljességgel hiányoznak belőle olyan nők, akik képesek voltak Izrael népének sorsát számottevően befolyásoló szerepet játszani a politikában vagy akár a hadviselésben. A Bírák könyvében számos nőnek fontos szerepe van, néha névtelenül, néha passzívan, de mindenképpen történelmi jelentőségű eseményekre vannak hatással

„Nem vettem le a nyakamról a Dávid csillagot”
(Hon)lapunk több ízben foglalkozott az Európába történő iszlám bevándorlás árnyoldalaival. Most a történet másik oldalát mutatjuk meg: dr. Mogyorós Judittal, a menekülteket segítő orvos csoport vezetőjével beszélget Várnai Pál.

Jablonczay Tímea: Kísérletek és kísértetek – Múltfeldolgozás Palotai Boris két női holokauszt-regényében
Újra kell értelmeznünk a rendszerváltásig meglévő tabusítást, miért szorultak ki az irodalmi, filmes kánonból a zsidó és holokauszt témájú művészeti alkotások. Tudható, hogy a Kádár-kor politikai diskurzusának nyelvét és nézőpontját a saját múlttal való szembenézés hárítása határozta meg. A kollektív múlttagadás azonban nemcsak történetiként jelentkezik, hanem a magyar társadalmi tudatot befolyásoló intézményi politikákban, sajnálatos módon napjainkban is a szembenézés helyett a valóság torzító, szépítő műveleteit, a felelősség áthárítását látjuk érvényesülni. A múlt kísérteties nyoma, mondja Freud, akkor tér vissza, amikor valamit nagyon el akarunk felejteni. A 60-as, 70-es évek múltfeldolgozó kísérletei közül Palotai Boris két regényét – A madarak elhallgattak (1962); A férfi (1964) – mutatjuk be.

„Figuratív horror vacui-ban szenvedek” – Zvolszky Zita képzőművésszel beszélget Szarka Zsuzsa
Pszichológia szakra is jártál. Milyen volt kapcsolatod Popper Péterrel, aki New York-i bemutatódhoz („Kiállítás az imaginatív önanalízis jegyében”) írt ajánlójában szenvedélyes, megszállott festőnek nevezett?
(…) Kialakítottam egy napi ritmust: reggel tenisz, nappal műtermi munka zenehallgatással vagy olvasással, este színház. A színházba járást kiállítás-megnyitók, előadások, kulturális programok váltogatták. Egy ilyen alkalommal találkoztam először Popper Péterrel a Bálint Házban. Előadásai telt házzal mentek, könnyed eleganciával, humorral, derűvel adta át hallgatóságának kultúr- és vallástörténeti, pszichológiai tudását, megfűszerezve saját és irodalmi élményeivel. Édeskés orgánuma sajátos charme-ot kölcsönzött a mindig feketében, ajkán Buddha-mosollyal járó mágusnak. Fegyelmezett modell volt.

Maleczki Yakov: Pírem
Píremre Kádis meghívott a családjához enni. Ez a nagy vendéglátó lakoma minden családnál az esti őrjöngés előtt, amit minden hászidesz és közösség maga rendez, és ahol számtalan tántorgó és borszagú vendég megfordul.

Déri Szilvia, Házisáfrány: Szingli
Nem szeretek különbséget tenni a zsidó és a gój barátaim között, hogy is tehetnék, van azonban egyetlen dolog, amiben a bibsi haverokra mindig jobban lehet számítani. Akár akarod, akár nem. Amikor ugyanis lelép a pasid, tegyél bármit, beindul a kavarás a kommunában. Naná, hogy a hátad mögött, a tudtod nélkül. A szingliséged hirtelen központi beszédtémává válik, és onnantól az összes ismerős azon kezdi törni a fejét, kivel kellene összehozni „azt a szegény,” egyedül maradt lányt.

Fenákel Judit: Széder
Szállingóznak a vendégek. Jönnek Berettyóújfaluból, Pestről, jönnek Battonyáról. Csupa rokon, némelyik szegről-végről, nekem nem is kell számon tartani, ki kinek a harmad unokatestvére. Nálunk alszik Latzkó nagyapa, Laci bácsi, Rózsi néni Gyuri bácsival és Ágival. Nem tudom, kinek hol ágyaznak, de valahogy mindenki elfér. A kihúzható ebédlő asztalon terítünk, ott annyi hely van, mind a két könyökünket feltehetjük a teríték mellé. Persze nem tesszük, mert anyu szerint illetlenség.

*

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: Fizessen elő a Szombatra! Vagy olvassa digitálisan!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságos standjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.)
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.)
Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.)
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.)
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. )
Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.)
Olvasók boltja (XIII. ker. Pannónia u. 35-37.)
Fröchlich Cukrászda (VII. ker. Dob u. 22.)
Concerto Hanglemezbolt (VII. ker. Dob u. 31/B.)
Nyitott Műhely (XII. ker, Ráth György utca 4.)
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Telefon/Fax (munkanapokon délután): 311-6665
E-mail: [email protected]
Facebook oldalunk eléréséhez kattintson ide


2016. március / XXVIII. évfolyam 3. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2016-03, Borító

[popup][/popup]