Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból a szervezet Izrael-ellenessége miatt

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

    A döntés bejelentésekor a külügyminisztérium a szervezet Izrael-ellenességére és az általa szükségesnek tartott reformok hiányára hivatkozott.  

Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője (Fotó: AP /Alex Brandon)

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2018 végi határidővel kilép az UNESCO-ból, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből.

A külügyi közlemény szerint a  2018. december 31-től hatályos döntés meghozatala “nem volt könnyű”. Az amerikai álláspont szerint a szervezetnek “alapvető reformokra van szüksége”.

Washington az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt kíván majd fenntartani az ENSZ párizsi székhelyű szervezetében.      Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Az UNESCO dönt  a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé – anélkül, hogy a Bibliában is említett város zsidó vonatkozásairól akárcsak említést tett volna.

Irina Bokova, az UNESCO vezetője „mély sajnálatát fejezte ki az amerikai döntés miatt, mert így, mint mondta, a szervezet veszít sokoldalúságából.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Danon egyértelműen kijelentette, hogy az UNESCO „Izrael szidalmazásának színterévé vált és elfelejtette eredeti küldetését. AZ UNESCO, mondta „most fizeti meg szégyenletes, Izrael-ellenes határozatainak árát.” Új korszak kezdődik az ENSZ-ben, mondta, „amikor az Izrael-ellenes diszkriminációnak következményei vannak.”

Címkék:Izrael, UNESCO, USA

[popup][/popup]