„Az a célunk, hogy mindenkivel együtt tudjunk dolgozni”

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Politika

Az ifjúsági istentisztelet után felkerestük a Club Sababa Ifjúsági Osztályát és megnéztük, hogyan ünnepelték meg a Tu-BiSvátot.

A szerző felvételei

A Club Sababa, a Mazsihisz nemrég megalakult Ifjúsági Osztálya a Rumbach Zsinagógában ünnepelte meg az éledő természetet. Este 19:00-től várták a fiatalokat, akiket pogácsával, süteményekkel és gyümölcs tálakkal fogadtak. A rendezvény egyik különlegessége a Tubi volt, amely egy Izraelben feltalált népszerű ital. Ez a hipszterek, a jeruzsálemi és Tel Aviv-i koktélbárok, kávézók legújabb kult itala. A vállalkozókedvűek bittere. Jeruzsálem volt az első város, ahol 2014-ben már a bárokban is lehetett kapni. A Tubi 60 az első olyan izraeli ital, amely sikeresen ötvözi a regionális ízeket, fűszereket, zamatokat és desztillációs technikát.

Ezen az estén, a fiatalok Izrael melletti szolidaritásuk jeleként fogyasztották ezt az italt. Az eseményt előadásokkal, zenehallgatással és beszélgetésekkel fűszerezték. Beszélgettünk Zima-Lipthay Judittal, a Mazsihisz-BZSH Ifjúsági Osztály vezetőjével, aki elmondta, hogy Grósz Andor, a Mazsihisz elnökének ötlete alapján alapították meg az ifjúsági osztályt. 2023. augusztus 27-én volt az első eseményük, a nyárzáró parti, amelyről Judit azt mondta, hogy: „remek hangulatú, szuper esemény volt, közel 100 fiatal vett részt rajta”. Azzal a céllal alakultak meg, hogy a 18 és 35 év közötti fiataloknak új programokat találjanak ki, közösséget kovácsoljanak össze, hogy az iskolákból kikerülve ne veszítsék el a kapcsolatot a judaizmussal és egymással.

„Aki zsidó körökbe szeretne tartozni, az 18 éves koráig az ifjúsági szervezetek vagy az iskolák révén könnyen tud a közösséghez kapcsolódni. Az érettségi után viszont ez a fajta interakció már nehezebb, mert a fiatalok különböző utakon folytatják az életüket, tanulmányaikat. Olyan eseményeket szeretnénk felkínálni, amelyek segítségével ebből a korosztályból a legtöbb fiatalt magunkhoz tudjuk vonzani.”

Az események nem feltétlenül a zsidó ünnepekhez kötődnek, mert például a Kóser játszma nevű vetélkedőjük, vagy a Merkazzal rendezett Red flag party is nagy sikert aratott, és már tervezik a nyárnyitó bulit is.

A mostani eseményt a Keren Kayemeth LeIsrael –Jewish National Fund Hungary and Central Europe (KKL) szervezettel hozták közösen létre. Mint Judit elmondta: céljuk az, hogy különböző társaságokkal, szervezetekkel dolgozzanak együtt, ezért, például a Holokauszt 80 emlékévre a programokat a Haver alapítvánnyal együtt szervezik meg.

Ezen az estén az érdeklődők egy élő kapcsolásos előadást hallgathattak, amelyben a KKL képviselője, Elisha Mizrahi beszélt arról, hogy a kibucokat hogyan építik újjá. A beszámolót a KKL Közép és Kelet-Európai vezetője, Beni Lidsky nyitotta meg. A közel egy órás, angol nyelvű előadást több mint ötven fiatal hallgatta érdeklődve. Ezután következett Zeitler Ádám, az Országos Rabbiképző –Zsidó Egyetem rabbi hallgatója, aki pár percben mesélt a Tu BiSvát ünnep spirituális megéléséről. A fiatalok kíváncsian hallgatták Ádám előadását, aki többek között arról osztotta meg gondolatait, hogy a különböző kultúrákban hogyan jelennek meg a fák, mint a természet misztikájának szimbólumai.

Az előadások után a vendégek tovább beszélgettek egymással és velem – a Tubi társaságában. Az egyik asztalnál egy kisebb csapat lány fogadott, akik elmondták, hogy igyekeznek az összes rendezvényen részt venni, mert új barátságokat tudnak kötni és mindig jókat esznek. Megosztották velem azt is, kinek melyik fiú tetszik a társaságból és, hogy remélik, a kiszemelt fiúk is eljönnek a rendezvényre. Egy másik asztaltársaság elmesélte azt, hogy azért szeretnek eljönni ezekre az alkalmakra, mert mindig jó a hangulat és egy olyan közös programon vehetnek részt, ahol azt érzik, hogy otthon vannak.

[popup][/popup]