„Hiszek a fiatalok erejében” – gyerek- és ifjúsági programok a Rumbach zsinagógában

Írta: Szabó Kitti - Rovat: Hagyomány, Közösség

Nagy a sürgés-forgás a Rumbach Zsinagóga háza táján. Ifjúsági Istentisztelet és Rumbi Tanház néven bontogatja szárnyait két fiatal szervezet. Ellátogattunk hozzájuk, és megosztjuk élményeinket olvasóinkkal.

Dickmann Dávid

Hatalmas meglepetésben volt részem péntek este a Rumbach Zsinagógában. Kéthetente rendeznek Ifjúsági Kabalat Sabbatot, Dickmann Dávid vezetésével a 18 és 25 év közötti korosztály számára. A számok önmagukért beszélnek, mert 120 fiatal felnőtt vett részt a programon. A fiatalok csapatokban érkeztek, a közösségi oldalakon egyeztetnek és este 7-től 11-ig mulatják az időt, úgy, hogy közben tanulnak és háromfogásos kidussal köszöntik a szombat bejövetelét. Új ismeretségeket kötnek, barátságok születnek, és együtt készülnek a következő alkalomra. A 90-es évek óta nem volt ekkora mozgás és összefogás, ami ezt a korosztályt ennyire inspirálta volna, hogy péntek estéiket havonta kétszer a zsinagógában töltsék. Dávid elmesélte, hogy az ötletet több ifjúsági mozgalom ihlette, amelyek szerte a világban megtalálhatóak, így például a Yeshiva University-n is. Céljuk az, hogy ezt a generációt közelebb hozzák a zsidó identitásukhoz. Szerettek volna egy olyan helyet biztosítani, ahol a magyar zsidó fiatalok közösségben vannak, de nem csak zsidó közösségi életet lehetne élni, hanem a valláshoz is közelebb tudnak kerülni. A Rumbach vallási vezetőjével, Deutsch Péterrel karöltve anyagi támogatást kértek és kaptak a Hitközségtől és szeptembertől, Ros Hasana napján indult útjára a kezdeményezés.

Dávid elmesélte azt is, hogy a Mazsihisz alapszabályzatában van egy pont, amely kitér az ifjúsági csoportra – ez már több mint 10 éve létezik, de az előző vezetés, állítja, nem igazán fordított rá figyelmet. A jelenlegi elnöknek, Grósz Andornak a fiatalok felkarolása és támogatása kulcsfontosságú, amelyhez minden segítséget és anyagi támogatást biztosít. Dávidék hosszútávú célja az, hogy egy fiatalokból álló erős közösséget hozzanak létre, akik vallási útmutatás alapján szerveződnének.

A jövés-menés, eszem-iszom közepette sikerült beszélgetnem Buzás Gergővel is, aki Dickmann Dávid jó barátja, osztálytársak voltak a Scheiber Sándor Gimnáziumban és sokat segít a 25 éves vallási vezetőnek ezeken a péntek estéken. Gergő, többek között besegített a barheszek kiosztásában és, ha kellett, az asztalok leszedésében is két fogás között. Utóbbiakat a kóser Laky konyha biztosítja, személyzettel együtt. Gergő szerint az emberek nagyon nyitottak egymás irányába. Azt érzi, úgy tud segíteni, hogy összeköti az embereket, s így sok új kapcsolat jöhet létre – akár barátság, akár szerelem. Fontosnak tartja, hogy zsidó fiúk és lányok találjanak egymásra, hogy gyermekeik születhessenek, akik tovább viszik a zsidó hagyományt. Az igazi kihívás az, hogy egyszer becsábítani a fiatalokat még könnyű, de itt tartani őket már jóval nehezebb. Véleménye szerint egy olyan környezet kell teremteni, amelyben otthonosan mozognak, hogy ide bármikor haza lehessen jönni.

Rapi-Legény Zsuzsa két növendékkel

A következő utunk Rapi-Legény Zsuzsihoz vezetett, aki a tavasszal megalakult Rumbi Tanház vezetője. Radnóti Zoltán és Deutsch Péter kérte fel Zsuzsit, hogy kapcsolódjon be a bar és bat micvára készülő gyerekek tanításába, a Rumbach Tanház vezetésében. Az igényeket már nem tudták kielégíteni, mert jöttek a felkérések, hogy kisebb gyerekek is tanulhassanak. A Mazsihisz gazdasági vezetője, Paszternák Tamás, az ügyvezető igazgató Kunos Péter, a BZSH elnöke Mester Tamás is támogatta az ötletet és Grósz Andorral karöltve nyitottan és bizalommal fogadták a kezdeményezést. Első bemutatkozásuk májusban történt, amikor csináltak egy karnevált három madrich közreműködésével, majd ezután indították el a Rumbi Tanházat, ahol többek között judaizmust és héber ismereteket adnak át. Minden vasárnap tanulnak a 4 és 13 éves közötti korosztállyal. A „kátán” csoportban foglalkoznak a kicsikkel, a „gádol” csoportban pedig a 9 éveseknél idősebbek járnak. Öt éves kortól madrichok is foglalkoznak a gyerekekkel, nem csak a tanárok. „Micva girls” képzést is folytatnak, ami a bát micvára készülő lányoknak egy külön foglalkozás, amikor a Tórában felbukkanó női szereplőkről tanulnak. A foglalkozásokat reggelivel kezdik, amit itt is a Laki konyha biztosít, gondosan figyelve a tej-laktóz és gluténmentes élelmiszerek biztosítására. Olyan segédanyagokat, könyveket, munkafüzeteket is készítenek, amelyeket a későbbiekben a hittantanárok is használhatnak, az óvodás kortól a kisiskolás korig. Folyamatosan kooperálnak a Benjamin Óvodával és a Bálint Házzal, hogy minél több közös programot tudjanak megvalósítani. Tavaly nyáron egy egész hétvégét töltöttek a gyerekekkel a Mazsihisz üdülőjében, Balatonfüreden. Terveik között szerepel, hogy idén nyáron egy családi sabbatot csináljanak ott, illetve egy napközi létrehozásán is dolgoznak, amit szintén augusztusban indítanának be. A belépés ingyenes a Rumbi Tanházba, ahova bárki csatlakozhat. Jelenleg mintegy húsz kisgyermek látogat ide minden héten, vasárnap 10-12 óra között.

A “Gadol” csoport növendékei

Zsuzsi nem hisz abban, hogy be kellene zárkózni és titkos életet folytatni, ő a közös programokban hisz, ahol bizalommal lehetnek egymás iránt. Az Ifjúsági Csoport és a Rumbi Tanház felvette egymással a kapcsolat és közös projekteken gondolkoznak, például havonta egyszer meg szeretnék rendezni a Rumbi családi sabbatot. Céljaik egy irányba tartanak: közösséget szeretnének építeni, akik tovább viszik a zsidó hagyományt és szokásokat.

A harmadik ifjúsági szervezet, a Club Sababa szintén szerves részét képzi a fiatal felnőttek életének, de erről egy következő cikkünk fog beszámolni, amikor is ellátogatunk a Rumbi Tanház és a Club Sababa közös Tu Bisvát rendezvényére.

[popup][/popup]