Antiszemita incidensek az Egyesült Államokban – 2017 a rekordok éve volt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az atrocitások száma a Charlottesville-i náci tüntetés után ugrott meg hirtelen.

Szélsőjobboldali demonstráció Charlottesville-ben (Fotó: Steve Helber/Associated Press)

Az Egyesült Államokban az antiszemita incidensek száma 67%-kal volt magasabb 2017 első kilenc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Január elejétől szeptember végéig 1299 testi bántalmazást, vandál cselekedetet és zsidó intézmények elleni támadást regisztráltak az Egyesült Államokban – holott egy évvel korábban 1266 ilyen eset történt a teljes évben.

Különösen a fehér fajvédőket tömörítő „Egyesült Jobboldal” Charlottesville-ben (Virginia állam) rendezett, zavargásokba torkolló találkozója után ugrott meg az ilyen események száma. Az antiszemita és rasszista jelszavakat skandáló, horogkeresztes zászlók alatt vonuló tömeg baloldali aktivistákkal csaptak össze augusztus 11-én. A harmadik negyedév 306 incidense közül 221-re közvetlenül Charlottesville napján vagy azután került sor. A fehér fajvédőkhöz köthető események száma pedig 33 volt. Újabb hívek toborzása céljából a szélsőjobb 188 esetben tartott röpcédulázást, elsősorban egyetemi campusokon.

Az antiszemita uszítás és vandalizmus megnyilvánulása nyugtalanítóan magas volt a 12 osztályos iskolákban és egyetemi campusokon; a korábbiakhoz hasonlóan főleg azokon a településeken történt ilyesmi, ahol a zsidó népesség aránya magas. A vizsgált kilenc hónap során 703 zaklatásról, köztük 162 bombafenyegetésről számoltak be; utóbbi, valamint az 584 vandál cselekedet közül 52 zsidó intézmények ellen irányult. Testi bántalmazásra 12 esetben került sor.

Mindezt a Kneszet Bevándorlási, Abszorpciós és Diaszpóra Ügyek Bizottsága ülésén tárgyalták meg, melynek napirendjén szerepelt az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) jelentése.

Avraham Neguise képviselő, Bizottság elnöke szerint az új keletű antiszemitizmus Izrael ellenes kritikába csomagolva jelentkezik.  Nachman Shai képviselő (Cionista Tábor, a baloldal utódjártja) egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ezek a számok „felfoghatatlanok”, hozzátéve, hogy „a szellem kiszabadult a palackból, és ez jelentős erőfeszítéseket kíván részünkről, más országok kormányzataival karöltve.”

Ran Yaakobi, a külügyminisztérium antiszemitizmus elleni küzdelmet koordináló osztályának vezetője bejelentette, hogy 2018 elején Jeruzsálemben mintegy ezer fő részvételével konferenciát rendeznek a témában. Amerikai részről republikánus és demokrata szenátorokat és képviselőházi tagokat hívtak meg, és Charlottesville városának polgármesterét is várják. Yaakov Haguel, a Zsidó Világkongresszus elnöke azt nyilatkozta, hogy az amerikai zsidók mintegy 70 százaléka tapasztalt már antiszemitizmus megnyilvánulást élete során és csupán 12 százalék nem volt érintett.

Yigal Palmor, a Zsidó Ügynökség közügyekért és kommunikációért felelős igazgatója az Egyesült Királyság baloldali köreiben, elsősorban a Munkáspárt vezetőségében erősödő antiszemitizmusra hívta fel a figyelmet. Németországban és Svédországban főleg a muszlim bevándorlók körében erősödő zsidógyűlölet adhat okot aggodalomra.

A Kneszet Bevándorlási, Integrációs és Diaszpóra Ügyi Bizottságának jelentése nyomán Bassa László

Címkék:antiszemita incidens, Charlottesville, USA

[popup][/popup]