A palesztin tananyagból áradó gyűlöletbeszéd miatt csökken a palesztinok támogatása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Philippe Lazzarini, a palesztinokat támogató ENSZ szervezet, az UNRWA vezetője pénteken azt nyilatkozta a Guardiannak , hogy az Egyesült Királyságból érkező összeg felére csökkentése, valamint az öböl menti államokból esedékes támogatás megkurtítása kétségbeejtő helyzetet eredményezett: „Bankszámlánk kiürült. Nem tudom, miből fizetem ki a fizetéseket és béreket.”

Az UNRWA épülete Gázában

A Palesztin Hatóság, valamint az UNRWA tananyagokat monitorozó izraeli IMPACT-se rámutatott, hogy az amerikai és brit hivatalos intézményeket erősen frusztrálják az ENSZ szervezet változatlan antiszemita és Izrael ellenes tartalmú tananyagai.

Marcus Sheff, a megfigyelő csoport vezetője szerint: „Az amerikai és európai politikusok egyetértenek abban, hogy elítélik az UNRWA tankönyveiből áradó gyűlöletet. Lazzarini szeptemberben az EP külügyi bizottsága előtt elismerte, hogy az antiszemitizmus, intolerancia és a terrorizmus magasztalása része az a PH tankönyveinek, amiből az UNRWA iskoláiban is tanítanak. Nyilván a gyűlölködő anyagok eltávolítása és a béke és türelem hirdetése lenne a megoldás, de ez nem valószínű, amíg az UNRWA tanárai ugyanazt csinálhatják, amit a PH tankönyvírói.”

A német Georg Eckert Institute for International Textbook Research júniusban tette közzé régóta várt jelentését, ami a 2017 és 2019 között használatos, a Palesztin Oktatási Minisztérium által engedélyezett 156 iskolai tankönyv és 16 tanári útmutatót vizsgált. A jelentésben az áll, hogy az iskolai tankönyvekben hemzsegnek az antiszemita sztereotípiák, azokból eltávolították az izraeli-palesztin békefolyamatra történő utalásokat, és az izraeliek meggyilkolásáért elítélt terroristákat hősként dicsőítik.

Nicola Beer, az EP alelnöke szerint: „Anyaként azt mondhatom, hogy amikor olyan tankönyveket olvasok, amikben Dalal al-Mughrabi, civilek, köztük gyermekek haláláért felelős hidegvérű terrorista gyilkos dicsőségét hirdetik, nem találok szavakat.”

Henrike Trautmann az EU Bizottság soros igazgatója szeptemberben kijelentette, hogy a szervezet „súlyosan problematikusnak találta a tartalmakat… Biztosítani kell, hogy a tananyag megfeleljen a békéről, toleranciáról, együttélésről és erőszakmentességről szóló UNESCO elveknek, és abból bármilyen antiszemita utalást távolítsanak el.”

 

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]