A brit kormány beszüntette a palesztin oktatás pénzügyi támogatását az iskolai tankönyvek antiszemita tartalma miatt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brit lépést megelőzte az ország jelentős zsidó szervezeteinek – Jewish Leadership Council, Board of Deputies, Zionist Federation, Conservative and Labour Friends of Israel – kampánya, amelyek az IMPACT-se tankönyveket és tananyagokat elemző csoport megállapítására hivatkoztak: a tankönyvek nem felelnek meg az UNESCO előírásainak, amely a béke és tolerancia melletti kiállást várja el.

James Cleverly, közel-keleti és észak-afrikai ügyekben illetékes államminiszter

A brit kormány bejelentette, hogy beszüntette a palesztin oktatásnak címzett átutalásokat.

A bejelentés írásbeli válasz volt Andrew Gwynne munkáspárti parlamenti képviselő interpellációjára abban a kérdésben, hogy vajon az EU jelentése nyomán – amely a palesztin tananyagban számtalan példát is talált az antiszemitizmusra, illetve a gyűlöletre és a mártíromságra nevelésre – a brit kormányzat tervezi-e a támogatások fölülvizsgálatát.

Válaszában James Cleverly, brit közel-keleti és észak-afrikai ügyekkel foglalkozó miniszter bejelentette, hogy a Palesztin Hatóságban (PH) az oktatásban és egészségügyben dolgozók bérének támogatását valóban zárolták.

Az elmúlt öt év során a brit kormányzat mintegy 137 millió dollárnak megfelelő összeget utalt át olyan palesztin köztisztviselőknek, akik a PH iskolai tankönyveinek megírásában vettek részt. A brit kormány elismerte, hogy ezek a hivatalnokok „részt vesznek a tananyag megvalósításában”. Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) azonban továbbra is megkapja a támogatást.

James Duddridge brit külügyminiszter-helyettes június 30-án kijelentette, hogy „az EU jelentés megállapítása a változatlanul megtalálható antiszemita és Izrael-ellenes tartalmakról a brit parlament és kormányzat tudomására jutott; a jelenség számukra elfogadhatatlan.”

ejpress.org – Bassa László

Címkék:Brit támogatás, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]