Biden elnök elítélte a palesztinok gyűlöletre nevelését

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Biden adminisztráció kinyilvánította, hogy visszaállítja az ENSZ Palesztin Segélyezési Szervezetének (UNRWA) finanszírozását, de a külügyminisztérium a segély folyósítását feltételekhez köti. Amikor Antony Blinken felterjesztette minisztériumának költségvetését a képviselőház és szenátus bizottságaihoz, „felhívott arra, hogy az UNRWA által működtetett iskolák és nyári táborok tananyagainak meg kell felelniük az emberi jogoknak és toleranciának, és nem tartalmazhatnak uszítást.”

Palesztin iskola

Blinken olyan tanrendet kért, amely a megbékélést és türelmet hirdeti. Jelenleg a palesztin tankönyvek tele vannak a zsidók elleni gyűlöletre uszító szövegekkel, dicsőítik a palesztinok „visszatérési jogát”; meg a zsidókat és izraelieket pusztító terroristákat. Szövegekben és térképeken tagadják a zsidó állam létezését.

A külügyminiszter megállapításai pozitív lépésként értékelhetők a palesztin gyermekek oktatása javítása szempontjából és jövőbeni életüket illetően. A modern életre kell őket felkészíteni, nem pedig erőszakra és a mártíromsági ambícióra nevelni – kommentálja a lépést az Algemeiner cikkírója, Joan Lurie.

Blinken továbbá követelte, hogy a terrorista szervezetek ne használhatják többé az UNRWA intézményeit, azokat rendszeresen ellenőrizzék, és a helytelen használatot jelentsék. Tegyenek lépéseket a pénzügyi átláthatóság biztosítása érdekében. A személyzet semlegességét ellenőrizni fogják, hogy az USA külföldi segélyezéssel kapcsolatos szabályainak megfeleljenek. Fegyvereknek nincs helye az ilyen intézményekben. Gondosan felügyelik, az UNRWA milyen gondot fordít a gyűlölet hirdetésének beszüntetésére.

Az amerikaiak 2018. szeptemberében, Trump elnöksége idején mondták föl a UNRWA pénzügyi támogatását. Blinken nyilatkozata az első, amiben egy demokrata kormányzat elismerte, hogy a palesztin tananyagok antiszemita és a konfliktus szítására szolgáló tartalmúak.

David Bedein, aki 20 éve vizsgálja az UNRWA iskoláiban és nyári táboraiban zajló oktatást és nevelést, a Biden kormányzat lépését „meglepőnek és forradalminak” nevezte.

Ez az első alkalom, hogy – az Európai Unióban végzett vizsgálatok nyomán – az USA elítélte az UNRWA iskoláiban folyó gyűlölet-oktatást. Kanada és Ausztrália hasonló vizsgálatot tervez.

Az UNRWA: Stop Teaching Hate szervezet nyilatkozatot adott ki: három éve dolgoznak azon, hogy a UNRWA pénzügyi támogatását feltételekhez kössék. Örülnek, hogy hozzájárulhattak a sikerhez.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Antony Blinken, gyűlölet, Joe Biden, Palesztin iskolák, tankönyvek

[popup][/popup]