Német politikusok követelik az uszító palesztin tananyagokról szóló EU-jelentés közzétételét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Európai Bizottság a jelentés elkészítését 2019-ben bízta Federica Mogherinire, az EU akkori külügyi biztosára. A jelentés elkészült, de azóta is hét lakat alatt őrzik. Múlt vasárnap a német Bild Zeitung már részleteket közölt a jelentésből.

Egy kép a 8-ikos arab irodalom tankönyvből

„A jelentésből egy világos: a palesztin gyermekeket az iskolákban antiszemita agitációval és erőszakra történő uszítással nevelik – és mindezt EU pénzből!” – áll a Bild összefoglalójában.

A német szövetségi külügyminisztérium szerint berlini politikusok „hosszú időn át kampányoltak az EU-ban a jelentés közzététele ügyében.” A jelentés hozzáférhetősége szükséges ahhoz, hogy „tárgyszerű vitát lehessen folytatni a palesztin tankönyvek tartalmáról tudományos alapon.”

Egy külügyminisztériumi szóvivő közben azt közölte a Bilddel, hogy „a tanulmány bizalmas fogalmazványa elérhető. A szövetségi kormány több ízben javasolta a közzétételt, amire az EU ezúttal ígéretet tett.”

A külügy azután nyilatkozott, hogy az Európai Parlament számos tagja tiltakozott, mert a tankönyvek vizsgálatára szakosodott Georg Eckert Institute, amely a 194 oldalas jelentést összeállította, azt nem osztotta meg velük.

A képen “palesztin forradalmárok” a tankönyv szövege szerint

Niclas Herbst, a kormányzó CDU parlamenti képviselője azt nyilatkozta, hogy „az EU bizottság titkolózása kontraproduktív és érthetetlen.” Véleményét osztotta Frank Müller-Rosentritt, a jobbközép FDP képviselője, aki elmondta, hogy a késlekedés megkérdőjelezi a szövetségi kormány készségét az antiszemitizmus elleni harcot illetően. Nem lehet az antiszemitizmus ellen harcolni és közben olyan tankönyveket finanszírozni, amelyek a zsidók elleni terrorra bujtogatnak.

Herbst — aki az Európai Parlament költségvetési bizottságának alelnöke — hozzátette: az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta a parlament áprilisi felhívását arra, hogy a palesztin iskolákban használatos tankönyveket vonják ki a használatból. A jövőbeni anyagi támogatás annak függvénye, hogy a könyvek mennyire felelnek meg az UNESCO szabványainak.

A Európai Parlament április 28-i határozata értelmében „aggodalmát fejezte ki az agitáció és erőszak hirdetése miatt, ami az UNRWA palesztin tankönyveiben megjelenik, s amiből az 1947-48 évi Függetlenségi Háború palesztin menekültjeinek leszármazottai tanulnak. A Parlament továbbá követelte, hogy a tankönyvek az ENSZ szellemével álljanak összhangban, és ne szítsák a gyűlöletet.”

A Bild több olyan részletet közölt az EU jelentéséből, amelyek bizonyítják, hogy a tankönyvek az Izrael-ellenes palesztin terrorizmust magasztalták, és a szokásos antiszemita sztereotípiákat sulykolják a palesztin iskolásokba.

Az ötödik osztályos diákok számára tartott vallásoktatás egyik gyakorlata szerint beszélgetést kell folytatni a gyerekekkel arról, hogy a zsidók hányszor próbálták megölni Mohamed prófétát. Egy másik gyakorlat arra buzdítja a tanulókat, hogy gondolják végig „a palesztin nők dzsihádban betöltött szerepét, áldozatvállalásukat és állhatatosságukat a zsidó-cionista megszállás elleni harcban”.

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]