Elég az uszításból – az Európai Parlament feltételekhez köti a palesztin tankönyvek finanszírozását

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Európai Parlament (EP) kedden kiegészítő határozatot fogadott el, mely szerint a Palesztin Hatóságot (PH) segélyező ENSZ-szervezet, az UNRWA jövőre esedékes támogatásból 23 millió eurót visszatartanak, amennyiben nem változtatják meg a Palesztin Hatóság által használt tankönyvek erőszakra uszító részeit.

“Milyen erők hatnak a parittyából kilőtt kőre?” – fizika példa egy palesztin tankönyvből

Az EP az elmúlt években többször bírálta a Palesztin Hatóságot, mert a „gyűlöletbeszéd és az erőszakra történő felhívás” hatja át az általa használt tananyagot. Brüsszel a PH legnagyobb anyagi támogatója: fizeti a közhivatalnokokat, így többek között a tankönyvek szerzőit – 2021-ben 157 millió dollárnak megfelelő segélyt utalt át az UNRWA-nak.

A mostani határozat arra kötelezi az UNRWA-t hogy „az iskolákban tanítsák az együttélést és toleranciát az izraeli zsidókkal és a tananyag a békét hirdesse a zsidó állammal – a kétállami megoldás szellemében.” Amennyiben ezek a változások nem következnek be a 2022-es palesztin iskolaév kezdetéig, a több mint húszmilliós támogatást olyan nonprofit szervezetek kapják majd, „amelyek már bizonyították, hogy az Izraellel történő együttélést tanítják.”

A lépést Marcus Sheff, a palesztin tananyagot monitorozó izraeli IMPACT-se vezetője nyilatkozatban üdvözölte.

A költségvetési bizottság által jóváhagyott módosítás akkor emelkedik majd törvényerőre, amikor a jövő hónapban az EP plenáris szavazáson fogadja el 2022-es költségvetését. Eközben az EU a 2022-benaz UNRWA-nak szánt összeget 167 millió dollárra emelte.

Az ENSZ közgyűlésén a múlt héten elmondott beszédében Mahmúd Abbász azt állította, hogy a palesztinokra kettős mércét alkalmaznak. Erre éppen a palesztin tankönyveket hozta föl példának.

„Magyarázkodnunk és védekeznünk kell a tananyaggal kapcsolatban, még akkor is, ha azok nyilván a mi saját narratívánkat és nemzeti identitásunkat tükrözik. Ám senki sem követeli, hogy az izraeli tananyagot és médiát vizsgálják, hogy a világ tudomására jusson a zsidó állam intézményei által gyakorolt uszítás” – mondta Abbász.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]