A Palesztin Hatóság apanázsa Omar al-Abed terroristának

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A három izraelit lemészárló terrorista, az életmentő műtét után

A havi mintegy háromezer dolláros fizetség, amit a Palesztin Hatóság (PA) valószínűleg folyósítani fog Omar al-Abed terroristának, nyomós érv lehet az Egyesült Államokban beterjesztésre váró új törvényjavaslat mellett. A törvény, ha életbe lép, megnyírbálná a PA-nak juttatott összeget, amennyiben az tovább folytatja a „mártíroknak járó kifizetések” politikáját.

A törvényjavaslat posztumusz névadója a palesztin terrorcselekményben 2016 márciusában életét vesztett Taylor Force, az amerikai hadsereg egykori tisztje. Amennyiben törvénybe iktatják, szigorú korlátozások léphetnek életbe a PA amerikai segélyezésében, mivel a Palesztin Hatóság által folyósított „mártírpénzeket” a törvény a terrorizmus ösztönzésének minősíti.

A terrorista két áldozata (a kép két szélén)

Al-Abed a nyugati parti Halamis településen a Salomon család három tagját késelte halálra múlt péntek éjszaka. Az ámokfutásnak egy szolgálaton kívüli izraeli katona vetett véget, aki egy lövéssel leterítette le a támadót. A terroristát megoperálták, túl van az életveszélyen és jelenleg vizsgálati fogságban tartják. Feltéve hogy tettéért a legszigorúbb, életfogytiglani börtönbüntetésben, részesül, havonta akár 3500 dolláros apanázsra is számíthat a PA részéről. Jelenleg mintegy 6300 terrorista van izraeli börtönökben, s 2017-ben mintegy 300 millió dollárt költött támogatásukra a Palesztin Hatóság.

Amennyiben Al-Abed rokonai is börtönbe kerülnek, továbbá az izraeli hatóságok lerombolják a házukat, további kifizetések várhatók a PA „Mártír Alapjából”, amelyet a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) megalapításával egy időben hoztak létre 1964-ben. Egy elítélt terrorista havi „fizetése” így jócskán meghaladja a felsőfokú végzettségű palesztinok bérét és fizetését, beleértve a PA köztisztviselőit is.

A megbilincselt támadó a gyilkosság helyszínén

Jonathan Schanzer, az amerikai fővárosban működő Foundation for the Defense of Democracies (FDD) elnevezésű tanácsadó testület munkatársa elmondta, hogy „a Taylor Force Act támogatói azt javasolják, a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatást a terroristáknak kifizetett támogatások összegével csökkentsék.

Izrael nem kívánja a PA összeomlását, hiszen ebben az esetben a zsidó államra hárul a Nyugati Part közigazgatása. Ezért is van az, hogy amíg Izrael lakossága fel van háborodva a „mártírok” pénzelésén, az állam „szemet huny a PA számos szemérmetlen húzása felett.”

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László.

Címkék:terror apanázs

[popup][/popup]