„Vezetői önkény” – Heisler a Síp utcáról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Heisler András, a Mazsihisz korábbi, lemondatott elnöke, a mostani
választásokon Zoltai Gusztáv kihívója a Budapesti Zsidó Hitközség
ügyvezető igazgatói tisztségért folytatott küzdelemben, a hvg.hu-n
megjelent írásában bírálta Síp utca jelenlegi vezetését.

 

 

Ebben a Síp utca választási előkészületeit úgy írja le, mint amelyeket „átláthatatlan helyzetek, titkos tanácskozások, hatalmi pozíciók védése, a szervezet saját szabályzatainak sorozatos és tételes megszegése, antidemokratikus technikák alkalmazása” jellemez.

Heisler Andras.jpg

Heisler szerint Feldmájer Péter Mazsihisz elnök 1990 után „még demokratikus módon és módszerekkel próbálta a Mazsihisz szervezetét működtetni, a mellérendelt Zoltai Gusztáv – kihasználva az (utólag már láthatóan hibás koncepció szerinti) alapszabály biztosította túlhatalmat, kevésbé a plurális zsidó közösség megteremtését, mint inkább a szervezet hegemóniáját tartotta elsődlegesnek.”

„A magyarországi zsidó közéletben betöltött hegemóniára való törekvés a mai napig a Síp utca jellemzője maradt” – folytatja Heisler, aki szerint mindezen a Zsidó Kongresszus létrehozása sem változtatott, lévén ez „felülről irányított, valódi hatáskör nélküli” szervezet.

A Szombat által korábban sokszor felhánytorgatott kifogások is visszaköszönnek Heisler írásában: „A szervezet adminisztrációjának és gazdálkodásának átláthatatlansága, működésének alacsony színvonala miatt tevékenységétől a zsidó értelmiség és a vállalkozói réteg egyre markánsabban elhatárolódik.”

Zoltai kihívója súlyos hibának tartja, hogy a Síp utcai vezetés csak a baloldali pártokkal épített ki kapcsolatokat, mert, mint írja, a politikai pártoktól való egyenlő távolságtartás minden felekezet elemi érdeke.

Megemlíti Heisler a Síp utca azon gyakorlatát is, hogy a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány forrásait a sajátjaként igyekezett kezelni, és nem viselte szívén a zsidó közélet sokszínűségét.

Ez a gyakorlat meg fog változni, csakúgy, mint a milliárdos nagyságrendű állami járadékok elosztásának rendje – jósolja a szerző.

A cikkíró összegzése: „A Síp utca mára vezetői önkényen alapuló, machiavellista eszközöket használó rendszerré változott. Nincs olyan szavazó a közgyűlésekben, aki nyíltan el meri mondani véleményét, aki hajlandó konfliktusokat felvállalni igazságának érvényesítése érdekében. Nincs ilyen ember, mert a tagok jelentős része egzisztenciálisan függ a szervezet ügyvezető igazgatójától.”

„A Síp utca saját vesztébe rohan” – zárja gondolatait Heisler.

A teljes cikk itt olvasható.
 

Nyílt levél Zoltai Gusztáv úr, a BZSH ügyvezető igazgatója részére

Heisler is jelölt – Zoltai kihívója

Heislert másodszor is megválasztották – a BZSH nem hagyja 

Végjáték

 

[popup][/popup]