101 éves korában elhunyt a “legboldogabb ember a Földön”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Kedden meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, aki 100 éves korában írta meg “A legboldogabb ember a Földön” című könyvét. Az Ausztráliában élő szerző könyve nagyon gyorsan bestsellerré vált.

Jakut számos ausztrál politikai személyiség, köztük Scott Morrison miniszterelnök és Josh Frydenberg pénzügyminiszter is méltatta. A miniszter zsidó származású édesanyja egyébként Magyarországon élte túl a holokausztot. “Ausztrália egy óriást veszített el” – mondta Frydenberg egy nyilatkozatban. “A múlt sebei miatt csak előre tekintett. Remélem, történetét mesélik majd az elkövetkező generációk.”

Abraham Jakubowicz a németországi Lipcsében született. Mérnöki diplomát szerzett, amely elmondása szerint később segített neki abban, hogy túlélje a koncentrációs táborokat. Több koncentrációs tábort is megjárt, többek között Buchenwaldot és Auschwitzot, az utóbbiból a szövetséges katonák közeledtével szökött meg a rá váró halálmenetből.

Jaku 1946-ban Belgiumban megházasodott. Felesége, Flore, a háború alatt keresztény papírokkal bujkált. 1950-ben együtt Ausztráliába emigráltak, és itt alapítottak közös vállalkozást. Jaku később önkéntesként is dolgozott, a Sydney-i Zsidó Múzeumban látogatóknak tartott előadásokat. Jaku elmondta, hogy első fia születése után  rájött, hogy ő „a legszerencsésebb ember a Földön”. Ez az érzés a könyvének címében is megmutatkozott, amelyet több mint 30 országban adtak ki, az Egyesült Államoktól Európán át Ázsiáig. Jövő hónapban jelenik meg egy frissített változat. Az új változatban, lesznek további fotók és Jaku története is bővebben megjelenik, beleértve a húga sorsát is, amely az eredeti kiadványból kimaradt.

“Az élet olyan lesz, amilyennek te akarod, az életed a te kezedben van” – írta Jaku a könyvében. “Tudod, hogy a boldogság nem az égből pottyan. A te kezedben van. Boldog akarsz lenni? Boldog lehetsz.”

 

JTA  – Szabó Gyula

[popup][/popup]