Tordai Péter: nincs más lehetőségem, mint együtt dolgozni Schwezoff Dáviddal

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tordai Péter szerint neki, mint a Budapesti Zsidó Hitközsége (BZSH) elnökének nincs más lehetősége, mint együtt dolgozni Schwezoff Dáviddal a BZSH ügyvezető igazgatójával a budapesti, illetve a magyar zsidóság érdekében. Ez az elnök hétfő este mondta az MTI érdeklődésére.

Tordai Péter Fotó Villányi András

Tordai Péter Fotó Villányi András

Tordai Péter a Mazsihisz Elnökök Tanácsa szeptember 7-i ülésén megszavazott állásfoglalására reagált, mely szerint a testület “erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz”. A testület ezért Schwezoff Dávid visszahívását kérte a BZSH-tól “annak érdekében, hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni”.

Tordai Péter az állásfoglalással kapcsolatban úgy fogalmazott, neki, mint a BZSH elnökének, “meg van kötve a keze”. Schwezoff Dávid kinevezéséről a közgyűlés határozott, és a közgyűlés bizalmat szavazott neki – jelentette ki. Az elnöknek az ügyvezető igazgató felett főfelügyeleti joga van, vagyis az ügyvezető döntéseit megvétózhatja, bírálhatja, de nem hívhatja vissza – mondta a BZSH elnöke.

Hozzátette, ha az ügyvezető szabálytalanságokat követ el vagy engedetlenséget mutat, akkor felfüggesztheti vagy fegyelmi eljárást indíthat ellene, de az eljárást szintén a közgyűlés elé kell vinni. Ilyen intézkedésre Schwezoff Dáviddal szemben eddig nem került sor – jelentette ki Tordai Péter.

A Mazsihisz Elnökök Tanácsa állásfoglalásával kapcsolatban Tordai Péter közölte, annak tartalmáról a hitközség tagjait értesíteni fogja, és kikéri a véleményüket. Rendkívüli közgyűlés összehívására az elnök “jelenleg nem lát okot”.

A BZSH elnöke megismételte, hogy Schwezoff Dávid a zsidó törvények szerint megtérésével a közösség teljes értékű tagjává vált, és nem kérhetik rajta számon a múltját.

Az új ügyvezető munkaszerződését és munkaköri leírását egy héttel ezelőtt írták alá – ismertette Tordai Péter. Elmondása szerint a szerződés néhány pontban eltér az alapszabálytól, hogy a közösség nagyobb kontrollt gyakorolhasson bizonyos döntések és nagyobb összegű kifizetések felett. Ezt a korábbi gyakorlathoz képest szigorúbb felügyeletet minden esetben a BZSH elnöke gyakorolja – tette hozzá.

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le.

Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható. A Népszabadság július 10-ei számában írt arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Tordai Pétert, hívja össze az elöljáróságot és függesszék fel az ügyvezető igazgatót. Tordai Péter július 17-én az MTI-nek azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a BZSH július 16-ai közgyűlésén nem is szavaztak visszahívásáról.

[popup][/popup]