Terrorgyanúval vettek őrizetbe embereket Belgiumban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Merényletre készülő feltételezett dzsihadistákat vettek őrizetbe Belgiumban, akik a gyanú szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára toboroztak is az országban – jelentette be szerda este a belga szövetségi ügyészség.

Belgium északi nagyvárosában, a flandriai Antwerpenben vettek őrizetbe több embert, akik a hatóságok gyanúja szerint merényletre készültek az országban. A rendőrök több házkutatást tartottak a városban szerdán.

Antwerpen kikötő

Antwerpen kikötője. Képünk illusztráció

Nem találtak viszont fegyvereket vagy robbanóanyagokat.

A vádhatóság tájékoztatása szerint az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam számára toboroztak, illetve terrortámadást terveztek Belgiumban.

A belga hatóságok egyelőre nem találtak kapcsolatot a feltételezett dzsihadisták és a márciusi brüsszeli merényletek elkövetői között.

Március 22-én reggel 8 óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret. Nem sokkal később robbanás volt az uniós negyed közepén található Maalbeek metróállomáson. Dzsihadista öngyilkos merénylők robbantottak mindkét helyszínen. A támadásokban 32 ember halt meg, a merénylők közül 3-an vesztették életüket.

[popup][/popup]