Smotrich: a miniszterelnök megígérte az oktatási és igazságügyi tárcát – A Likud tagad

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A jobboldali képviselő a párt aktivistáinak zárt ülésén az erről szóló, Netanjáhuval kötött ’világos megállapodásról’ beszélt, amit a Likud szóvivője ’légből kapottnak’ nevezett.

Betzalel Smotrich (Fotó: Yoni Kempinski)

Bezalel Smotrich a Jobboldali Pártszövetség (URWP) egyik vezetője a Channel 12 hírcsatorna szerint (egy kicsempészett felvételre hivatkozva) hétfőn este mondta ezt egy gyűlésen – írja a Times Of Israel.

Hozzátette, a fontos tárcákra irányuló igényük nem nevezhető túlzottnak, mivel azokat jelenleg Naftali Bennett illetve Ajelet Saked irányítják, akik a Zsidó Otthon frakcióból kiválva nemrég alakították meg az Új Jobboldal pártot.

A Rafi Peretz vezette Zsidó Otthon ezután egyesült Smotrich Nemzeti Uniójával és a szélsőséges Ocma Jehudit-tal, így alakult ki az URWP. Smotrich szerint „az általunk vezetett tárcáknak nálunk kell maradniuk. Ne aggódjatok amiatt, hogy Netanjáhu mit nyilatkozik”.

Likud körök tagadásban vannak, azt állítva, hogy ígéretről szóló hír koholmány. Szerintük az oktatási minisztériumot ők fogják vezetni.

Smotrich hivatalában arról nyilatkoztak, hogy a kiszivárogtatás egy a terembe csempészett baloldali aktivista műve, hogy ezzel is gyengítsék a jobboldalt.

Smotrich arra készül, hogy mentességi törvényt fogadtasson el, amely megvédené Netanjáhut a vádemeléstől az ellene felhozott három esettel kapcsolatban. Ugyanő nemrég arról nyilatkozott, hogy küzdeni fog a liberális demokrácia ’bevezetése’ ellen. Hozzátette: nem pártolja, hogy oktatás szempontjából gyönge területekbe invesztáljanak, mert ’mindig lesznek különbségek’ és ’nem vagyok kommunista’.

A választások után Saked továbbra is igazságügyi miniszter kíván maradni, míg a jelenlegi oktatási miniszter Bennett a védelmi minisztérium irányítására készül.

[popup][/popup]