“Palesztin szabadságharcos” a Marie Claire ikonja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Marie Claire nőmagazin magyarországi kiadásának 2020. január-februári száma (17-18. oldalak) cikket közölt Ahed Tamimi palesztin tinédzserről, aki korábban azzal került a hírekbe, hogy izraeli katonákat rugdosott, pofozott meg, és ezért nyolc hónap börtönre írtélték.

A Marie Claire gesztusára a tev.hu hívta fel a figyelmet

„Még csak 18 éves, de van már mögötte nyolc hónapnyi börtön” – osztja meg Tamimi értékeit a lap olvasóival. „A tinédzserből így a palesztin ellenállás szimbolikus alakja lett – nem kell mondanunk, mekkora ereje van egy olyan történetnek, amelyben a gyenge száll szembe a nála erősebbel”. A cikk továbbá izraeli részről „visszaéléseket” emleget, majd elfogadja a palesztin lány öndefinícióját: „Ő szabadságharcos”.

Ahed Tamimi korábban egy rádióinterjúban egyenesen azt állította, hogy az izraeli katonákat fel kell pofozni függetlenül attól, hogy csináltak valamit vagy sem.

“Megszállták a földünket, és kisgyerekekre lőnek, és otthonokat és embereket vesznek célba,” – állította. “Mindenkinek pofoznia kéne a katonákat.”

A rádiós interjúban Tamimi megfogadta, hogy “folytatja a mártírok útját”, és kijelentette, hogy készen áll arra, hogy meghaljon “Palesztina felszabadítása érdekében”.

Egy másik tunéziai TV-nek adott interjúban Tamimi elutasította a kétállami-megoldást, és megígérte, hogy a palesztinok jelenlegi nemzedéke nem fogja követni ezt az utat, inkább egy izraeli szomszéd nélküli palesztin államért fog harcolni, és “Palesztina teljes egészének felszabadítására” szólított.

Címkék:Ahed Tamimi, Marie Claire

[popup][/popup]