Orlandói mészárlás – Az amerikaiak 48 százaléka szerint iszlám terrorista merénylet történt

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az amerikai társadalmat a politikai hovatartozás és ideológiai elkötelezettség szerint osztja meg az orlandói tömegmészárlás – erre a következtetésre jutott a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra. 

Képkivágás

Az áldozatok arcképei

A tekintélyes intézet kutatásának tanúsága szerint az amerikaiak 48 százaléka arról van meggyőződve, hogy “iszlám terrorista cselekményről” van szó, míg 41 százalékuk gondolja azt, hogy a mészárlásnak nincs vallási háttere, és erőszakos fegyveres bűncselekmény történt.

A mészárlást erőszakos fegyveres bűntettnek minősítők 60 százaléka önmagát demokrata párti szavazónak vallotta, s a demokraták körében a megkérdezetteknek csak 27 százaléka gondolta úgy, hogy a tragédia iszlám terrorizmus volt. A demokraták 7 százaléka szerint mindkét magyarázat helytálló lehet. Ezzel szemben

a republikánusoknak a 79 százaléka egyértelműen muszlim hátterű terrorcselekménynek tartja

a tömegmészárlást, 16 százalékuk szerint fegyveres erőszak történt, köztörvényes bűncselekmény, s csupán egy százalékuk véli elképzelhetőnek a lövöldözés mindkét magyarázatát.

A felmérés szerint ugyanakkor csaknem országos az egyetértés abban, hogy elengedhetetlen az orlandóihoz hasonló mészárlások megelőzése. Az amerikaiak 80 százaléka szerint meg kellene tiltani a fegyvervásárlás engedélyezését azoknak, akiket az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) terrorizmus gyanújával megfigyelés alatt tart, 67 százalékuk szerint pedig az lenne a legcélravezetőbb, ha fokoznák az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni légicsapásokat a Közel-Keleten. Csaknem ugyanennyien – a megkérdezettek 64 százaléka – támogatná, ha a fegyvervásárlás előtt alapos vizsgálatnak vetnék alá a klienseket, majd kötelezően tanfolyamon kellene részt venniük. S a megkérdezettek 63 százaléka azt is támogatná, ha a saját államában a szövetséginél szigorúbb fegyvervásárlási és -tartási törvényeket hoznának.

 

[popup][/popup]