„Ön mit szól ehhez miniszterelnök úr?”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Országos, sőt nemzetközi botránnyá dagadt Demeter Szilárd írása, amelyben a szerző durván visszaélt a Holokauszt áldozatainak emlékével.

Frölich Róbert

Egymást érik a nyilatkozatok és tiltakozások, az ügyről pedig a nemzetközi média is tudósít.

Frölich Róbert főrabbi fb oldalán intézett kérdést Orbán Viktorhoz:

„Tisztelt Miniszterelnök úr!

Ön többször is vallotta, hirdette, hogy az antiszemitizmussal szemben a kormányzat zéró toleranciát gyakorol.

Fentiek tükrében kérdezem: Tisztelt Miniszterelnök úr, bár a szerző -remélve, hogy az Ön intenciójára – visszavonta, mégis, mit szól az írásban kifejtett gondolatokhoz?”

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) nyilatkozatot tett közzé, ebben egyebek közt ezt írják:

„Furcsán hangzik, de bizonyos értelemben hálásak lehetünk ennek az embernek, akinek a nevét a PIM főigazgatójaként még egyszer nem szeretnénk leírni – hálásak lehetünk neki érte, hogy látleletet állított ki arról a neurózisról, amely Magyarországon a zsidósággal és más kisebbségekkel szemben tapasztalható…

Habár a botrányos írást bocsánatkérés nélkül visszavonta, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) szerint az a legkevesebb, hogy pozíciójából és egyéb köztisztségeiből távoznia kell.”

Parti Nagy Lajos (Forrás: Wikipedia)

Parti-Nagy Lajos Lovas Zoltán közíró Facebook-oldalán olvasható nyílt levélben szólította fel lemondásra Demetert és egyben a vele egyetértőket csatlakozásra buzdította.

„A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját.

A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást!

Zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát, emberi méltóságában mélységesen megsértette. Alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.”

Tiltakozott Vámos Miklós író és L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány Prima Primissima díjas alapítója, szakmai vezetője is.

L. Ritók Nóra (Forrás: Igazgyöngy Alapítvány)

A politikai pártok közül tiltakozott az Új Világ Néppárt, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért.

Tiltakozott Jávor Benedek, Magyarország volt európai parlamenti képviselője, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Bajnai Gordon volt miniszterelnök.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közleményében “jóvátehetetlenül romboló, pusztító terrortámadás”-nak nevezte Demeter cikkét, “amit minden tisztességes ember nevében elítél”-nek. Az American Jewish Committe (AJC) közép-európai irodája „borzasztónak” nevezte a kijelentéseket, hiszen a magyar zsidó származású Soros maga is a holokauszt túlélője. „Fel kell szólalni az ilyen tudatlan, és a holokausztot elbagatellizáló kijelentések ellen” – olvasható a szervezet Twitter-üzenetében.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke, Christoph Heubner szerint „Ez a bizarr és gyűlölettel teli izgatás nemcsak Magyarországon háborítja fel jogosan a holokauszt túlélőit”.

 

Kapcsolódó cikkek

Kontrollvesztés

Mazsihisz: Európát Soros György gázkamrájának nevezni vállalhatatlan

Izrael Nagykövetsége is tiltakozott Demeter Szilárd írása ellen

Demeter Szilárd válasza a Mazsihisznek

Köves Slomó: Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlítani otromba provokáció

Demeter Szilárd visszavonta írását

Heisler András Demeter Szilárd cikkéről: Nettó antiszemita írás

Varga Mihály: Demeter marad, mert “Elismerte hibáját”

Címkék:Demeter Szilárd, Tiltakozások

[popup][/popup]