Netanjahu: Trump méltó minden elismerésre

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök dicsérte az Egyesült Államokat és elnökét Donald Trumpot, az iráni Forradalmi Gárda elit al-kudsz egységének parancsnoka, Kaszim Szulejmáni megöléséért.

Benjamin Netanjahu az athéni repülőtéren 2020. január 3. Fotó: Youtube 

„Trump méltó minden elismerésre a határozott, gyors és erőteljes intézkedésért. Az Egyesült Államok mellett állunk a biztonságért, békéért és  önvédelemért folytatott küzdelmében,” nyilatkozta Netanjahu az újságíróknak a reptéren. A miniszterelnök a fejlemények miatt megszakította görögországi útját és visszarepült Izraelbe.

„Izraelnek joga van megvédeni magát. Az Egyesült Államoknak pontosan ugyanolyan joga van hozzá,” tette hozzá a miniszterelnök. „Szulejmáni amerikai állampolgárok és még sok más ártatlan haláláért felelős. Még több ilyen támadást tervezett.”

A rivális Kék-Fehér vezetője, Beni Gánc ex-vezérkari főnök a közösségi oldalaira feltöltött videóüzenetben dicsérte az amerikai akciót, Trump döntését bátornak nevezve.

„Szulejmáni megölése üzenet a globális terror minden vezetőjének: a fejetekkel játszotok,” mondta Gánc. Ez „mindenkire érvényes, akinek az akciója ártatlan személyek megöléséhez, valamint a régió és a világ destabilizálásához vezet”.

Gánc továbbá hangsúlyozta, nemzetbiztonsági kérdésekben „nincs koalíció és ellenzék”.

Egyes iráni tisztviselők az USA mellett Izraelt mint Szulejmáni megölésének „társ-összeesküvőjeként” említették. Izraeli tisztviselők szerint Irán megtorlást indíthat Izrael ellen az Egyesült Államok elleni bármilyen nagyobb lépés részeként, a Szíriában, Libanonban és a Gázai övezetben lévő meghatalmazottait használva.

Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter reggel összehívta a védelmi létesítmények vezetőit az Izraeli Védelmi Erők Tel-Aviv-i központjába.

Teljes cikk

[popup][/popup]