Netanjahu: nem fogjuk hagyni, hogy Irán atomfegyverhez jusson

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök kedden ígéretet tett, hogy Izrael nem fogja hagyni, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen, miután Teherán újabb lépéssel eltávolodott a 2015-ös nukleáris megállapodásban foglaltaktól.

Benjamin Netanjahu

„Irán mindenütt kiterjeszti agresszióját. Izrael körbevonására törekszik. Izrael fenyegetésére törekszik. Izrael elpusztítására törekszik,” mondta Netanjahu egy rendezvényen a jeruzsálemi Waldorf Astoria Hotelben. “Visszavágunk.”

„És azt is el akarom mondani, hogy tekintettel Irán arra irányuló erőfeszítéseire, hogy kibővítse nukleáris fegyverprogramját, növelje az urándúsítást atombombák készítéséhez, megismétlem még egyszer: Soha nem fogjuk hagyni, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen. Ez nemcsak a mi biztonságunkra és jövőnkre vonatkozik; ez a Közel-Kelet és a világ jövőjéről szól.”

Netanjahu beszédét megelőzően Hasszán Rohani iráni elnök bejelentette, hogy Teherán megkezdi a fordói atomlétesítmény 1044 centrifugájának feltöltését urángázzal, fokozva a nyomást a megállapodást aláíró országokra. Ezek a centrifugák a 2015-ös nukleáris megállapodásnak megfelelően eddig üresen forogtak.

Teljes cikk

[popup][/popup]