Naftali Bennett meghívta Izraelbe Angela Merkelt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli látogatásra invitálta Angela Merkel német kancellárt csütörtökön Naftali Bennett, a zsidó állam új kormányfője.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményére támaszkodó beszámolók szerint Naftali Bennett és Angela Merkel telefonbeszélgetésén a vasárnap hivatalba lépett kormányfő kiemelte, hogy ezentúl “új szellemiség” jellemzi Izrael politikáját, és ez a kétoldalú kapcsolatok erősítésére is lehetőséget kínál.

Naftali Bennett megköszönte Angela Merkelnek Németország elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, és azt is, hogy kiállt Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett a Gázai övezetet uraló dzsihadista palesztin szervezet legutóbbi rakétatámadásai idején.

Angela Merkel gratulált az új miniszterelnöknek a kormányalakításhoz – áll a jelentésekben, amelyekben felidézték, hogy a német kancellár alig néhány órával az új kabinet megalakulása után is gratulált Naftali Bennettnek.

A kancellár vasárnap késő este kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy Németországot és Izraelt “egyedülálló barátság köti össze”, amelyet Németország még inkább el akar mélyíteni.

“Kívánok Önnek és Izrael minden polgárának erőt, összetartást és sikert a soron következő feladatok megoldásához” – írta Angela Merkel.

A Naftali Bennett vezette koalíció vasárnap este szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.

A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél – két év múlva – Jaír Lapid külügyminiszter, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője veszi át a miniszterelnöki tisztséget. (MTI)

 

[popup][/popup]